Showing posts with label class 8 maths. Show all posts
Showing posts with label class 8 maths. Show all posts

S.chand books class 8 maths solution chapter 15 Linear Equations exercise 15 A

EXERCISE 15 A


Solve the following equations:


Q1 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 1

3(x+1) + 4x = 24
Sol :

⇒ 3x+3+4x=24

⇒ 7x=24-3

⇒ 7x=21

⇒ $x=\dfrac{21}{7}$

⇒ $x=3$



Q2 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 2

16-2(3y+5) = 4(y-2)
Sol:

⇒16-6y-10=4y-8

⇒16-10+8=4y+6y

⇒24-10=10y

⇒14=10y

⇒$y=\dfrac{14}{10}$

⇒y=1.4

 


Q3 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 3

3(z+1)+4(z+0.3) = 20z + 0.95
Sol:

⇒3z+3+4z+1.2=20z+0.95

⇒7z+4.2=20z+0.95

⇒4.2-0.95=20z-7z

⇒3.25=13z

⇒$z=\dfrac{3.25}{13}$

⇒z=0.25

 


Q4 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 4

7m-4(m+6) = 7(m-8)+4

Sol :

⇒7m-4m-24=7m-56+4

⇒3m-24=7m-52

⇒52-24=7m-3m

⇒28=4m

⇒$m=\dfrac{28}{4}$

⇒m=7



Q5 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 5

$\dfrac{x}{2}+\dfrac{x}{3} = 15$

Sol :

Take L.C.M of 2 and 3 = 6

⇒$\dfrac{x\times 3 + x\times 2}{6}=15$

⇒$\dfrac{3x+2x}{6}=15$

⇒$\dfrac{5x}{6}=15$

⇒$x=\dfrac{15\times 6}{5}$

⇒x=18



Q6 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 6

$\dfrac{4(x+2)}{5}=7+\dfrac{5x}{13}$

Sol :
⇒$\dfrac{4x+8)}{5}=7+\dfrac{5x}{13}$

⇒$\dfrac{4x+8}{5}=\dfrac{7\times 13+5x}{13}$

⇒$\dfrac{4x+8}{5}=\dfrac{91+5x}{13}$

⇒13(4x+8)=5(91+5x)

⇒52x+104=455+25x

⇒52x-25x=455-104

⇒27x=351

⇒$x=\dfrac{351}{27}$

⇒x=13



Q7 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 7

$\dfrac{x+3}{2}-\dfrac{4}{3}=\dfrac{3x-7}{3}$

Sol :
L.C.M of 2 and 3 is 6

⇒$\dfrac{3(x+3)-2(4)}{6}=\dfrac{3x-7}{3}$

⇒$\dfrac{3x+9-8}{6}=\dfrac{3x-7}{3}$

⇒$\dfrac{3x+1}{6}=\dfrac{3x-7}{3}$

⇒3(3x+1)=6(3x-7)

⇒9x+3=18x-42

⇒42+3=18x-9x

⇒9x=45

⇒$x=\dfrac{45}{9}$

⇒x=5

 


Q8 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 8

$\dfrac{5x+1}{2}-\dfrac{x-2}{6}=\dfrac{2x+4}{3}$
Sol :
L.C.M of 2 and 6 is 6

⇒$\dfrac{3(5x+1)-(x-2)}{6}=\dfrac{2x+4}{3}$

⇒$\dfrac{15x+3-x+2}{6}=\dfrac{2x+4}{3}$

⇒$\dfrac{14x+5}{6}=\dfrac{2x+4}{3}$

⇒3(14x+5)=6(2x+4)

⇒42x+15=12x+24

⇒42x-12x=24-15

⇒30x=9

⇒$x=\dfrac{9}{30}$

⇒$x=\dfrac{3}{10}$

 


Q9 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 9

$\dfrac{9x-5}{7}=\dfrac{6x+2}{5}$
Sol :

⇒5(9x-5)=7(6x+2)

⇒45x-25=42x+14

⇒45x-42x=14+25

⇒3x=39

⇒$x=\dfrac{39}{3}$

⇒x=13



Q10 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 10

$\dfrac{9x}{7-6x}=2$
Sol :

⇒2(7-6x)=9x

⇒14-12x=9x

⇒14=9x+12x

⇒14=21x

⇒$x=\dfrac{14}{21}$

⇒$x=\dfrac{2}{3}$

 


Q11 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 11

$\dfrac{2x-1}{3x+1}=\dfrac{6x-1}{9x-3}$
Sol:

⇒(2x-1)(9x-3)=(6x-1)(3x+1)

⇒$2 x(9 x-3)-1(9 x-3)=6 x(3 x+1)-(3 x+1)$

$\Rightarrow 18 x^{2}-6 x-9 x+3=18 x^{2}+6 x-3 x-1$

$\Rightarrow 18 x^{2}-15 x+3=18 x^{2}+3 x-1$

$\Rightarrow 18 x^{2}-18 x^{2}-15 x-3 x=-1-3$

$\Rightarrow-18 x=-4$

$\Rightarrow x=\frac{-4}{-18}=\frac{2}{9}$



Q12 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 12

$\dfrac{(1-3y)(4-y)}{(2-3y)(1-y)}=1$
Sol :

⇒(1-3y)(4-y)=(2-3y)(1-y)

⇒1(4-y)-3y(4-y)=2(1-y)-3y(1-y)

⇒$4-y-12 y+3 y^{2}=2-2 y-3 y+3 y^{2}$

⇒y-13y=2-5y

⇒2=8y

⇒$y=\frac{2}{8}$



Q13 | Ex-15A | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 15 |Linear Equations | myhelper

Question 13

$\dfrac{(4x+4)-(7x-8)}{4x+5}=-\dfrac{4}{3}$
Sol :

⇒$\dfrac{4x+4-7x+8}{4x+5}=-\dfrac{4}{3}$

⇒$\dfrac{-3x+12}{4x+5}=-\dfrac{4}{3}$

⇒3(-3x+12)=-4(4x+5)

⇒-9x+36=-16x-20

⇒16x-9x=-20-36

⇒7x=-56

⇒x=-8

 


 

S.chand books class 8 maths solution chapter Profit,Loss and Discount Exercise 8B

Exercise 8B


Q1 | Ex-8B | Class 8 | S.Chand | Composite maths | Profit,Loss and Discount |Ch-8 | myhelper

OPEN IN YOUTUBE


QUESTION 1

The marked price of a saree is ₹ 3800 . The shopkeeper offers a discount of 15% during sale time . What is the selling price of saree ?

Sol :

Given : M.P = 3800 and Discount = 15%

$\text{S.P}=\dfrac{100-Discount\%}{100}\times \text{M.P}$

$=\dfrac{100-15}{100}\times 3800$

$=\dfrac{85}{100}\times 3800$

= 3,230

 


Q2 | Ex-8B | Class 8 | S.Chand | Composite maths | Profit,Loss and Discount |Ch-8 | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

QUESTION 2

The marked price of a shirt is ₹ 270 and it is available at ₹ 237.60 after discount . What is the rate of discount ?

Sol :

At , first we have to find discount

Discount = 270 - 237.60

= 32.4

We know that $\text{Discount}\%=\dfrac{\text{discount}}{\text{M.P}}\times 100$

$=\dfrac{32.4}{270}\times 100$

= 12 %

 


Q3 | Ex-8B | Class 8 | S.Chand | Composite maths | Profit,Loss and Discount |Ch-8 | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

QUESTION 3

A person purchased a shirt for ₹ 600 , after a discount of 20% was offered on the market price of the shirt ?

Sol :

Given : Discount % = 20 %

let's find M.P of shirt

$\text{M.P}=\dfrac{\text{S.P}}{100-Discount\%}\times 100$

$=\dfrac{600}{100-20}\times 100$

$=\dfrac{600}{80}\times 100$

= 750

 


Q4 | Ex-8B | Class 8 | S.Chand | Composite maths | Profit,Loss and Discount |Ch-8 | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

QUESTION 4

A shopkeeper earns a profit of 10% after allowing a discount of 20% on the market price . Find the cost price of the article whose marked price is ₹ 880.

Sol :

Given : Discount % = 20 % , Profit = 10 % , M.P = 880

$\text{S.P}=\dfrac{100-\text{Discount}\%}{100}\times \text{M.P}$

$=\dfrac{100-20}{100}\times 880$

$=\dfrac{80}{100}\times 880$

S.P = 704

We know Profit = S.P - C.P and $\text{Profit}\%=\dfrac{\text{Profit}}{\text{C.P}}\times 100$ or $\text{Profit}\%=\dfrac{\text{S.P - C.P}}{\text{C.P}}\times 100$

$\text{Profit}\%=\left(\dfrac{\text{S.P}}{\text{C.P}} - \dfrac{\text{C.P}}{\text{C.P}} \right)\times 100$

$\text{Profit}\%=\left(\dfrac{\text{S.P}}{\text{C.P}} - 1 \right)\times 100$

$10=\left(\dfrac{704}{\text{C.P}} - 1 \right)\times 100$

$\dfrac{10}{100}=\dfrac{704}{\text{C.P}} - 1 $

$\dfrac{1}{10}+1=\dfrac{704}{\text{C.P}} $

$\dfrac{1+10}{10}=\dfrac{704}{\text{C.P}} $

$\dfrac{11}{10}=\dfrac{704}{\text{C.P}} $

$\text{C.P}=\dfrac{704\times 10}{11}$

C.P = 640

 


Q5 | Ex-8B | Class 8 | S.Chand | Composite maths | Profit,Loss and Discount |Ch-8 | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

QUESTION 5

A shopkeeper marks his goods 20% above the cost price , but allows 30% discount for cash . What is his net loss percent ?

Sol :

According to question , M.P =C.P +  (20% of C.P)

$\text{M.P}=\text{C.P} + \dfrac{20}{100}\times \text{C.P}$

$\text{M.P}=\text{C.P} + \dfrac{\text{C.P}}{5}$

$\text{M.P}=\dfrac{6}{5}\times \text{C.P}$

Also ,

$\text{S.P}=\dfrac{100-\text{Discount}\%}{100}\times \text{M.P}$

$\text{S.P}=\dfrac{100-30}{100}\times \dfrac{6}{5}\times \text{C.P}$

$\text{S.P}=\dfrac{70}{100}\times \dfrac{6}{5}\times \text{C.P}$

$\text{S.P}=\dfrac{7}{5}\times \dfrac{3}{5}\times \text{C.P}$

$\text{S.P}=\dfrac{21}{25}\times \text{C.P}$

And putting values of S.P in below formula , we get

$\text{C.P}=\left(\dfrac{100}{100-\text{loss}\%}\right)\times \text{S.P}$

$\text{C.P}=\left(\dfrac{100}{100-\text{loss}\%}\right)\times \dfrac{21}{25}\times \text{C.P}$

$\text{C.P}\times \dfrac{25}{21}\times \dfrac{1}{\text{C.P}}=\dfrac{100}{100-\text{loss}\%}$

$\dfrac{25}{21}=\dfrac{100}{100-\text{loss}\%}$

$2100=25(100-\text{loss }\%)$

$\dfrac{2100}{25}=(100-\text{loss }\%)$

$84=100-\text{loss }\%$

$\text{loss }\%=100-84$

Loss % = 16 %

 


Q6 | Ex-8B | Class 8 | S.Chand | Composite maths | Profit,Loss and Discount |Ch-8 | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

QUESTION 6

The marked price of a T-shirt is ₹ 200 . After allowing a discount of 20% on the marked price , the shopkeeper makes a profit of ₹ 16 . Find the gain percent ?

Sol :

Lets find Selling Price of t-shirt

$\text{S.P}=\dfrac{100-\text{Discount}\%}{100}\times \text{M.P}$

$=\dfrac{100-20}{100}\times 200$

$=\dfrac{80}{100}\times 200$

S.P = 160

Profit = SP - CP

16=160-CP

C.P = 160-16

C.P = 144

$\text{Gain}\%=\dfrac{\text{gain}}{C.P}\times 100$

$\text{Gain}\%=\dfrac{16}{144}\times 100$

$=11\dfrac{1}{9}\%$

 


Q7 | Ex-8B | Class 8 | S.Chand | Composite maths | Profit,Loss and Discount |Ch-8 | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

QUESTION 7

A shopkeeper allows a discount of 10% to his customers and still gains 20% . Find the marked price of the article which cost ₹ 450 .

Sol :

We know that

$\text{C.P}=\left(\dfrac{100}{100+\text{Gain\%}}\right)\times \text{S.P}$

$450=\left(\dfrac{100}{100+20}\right)\times \text{S.P}$

$450=\dfrac{100}{120}\times \text{S.P}$

$\text{S.P}=\dfrac{450\times 120}{100}$

S.P = 540

Putting value of S.P in below formula

$\text{M.P}=\dfrac{\text{S.P}}{100-\text{Discount}\%}\times 100$

$\text{M.P}=\dfrac{540}{100-10}\times 100$

$=\dfrac{540}{90}\times 100$

M.P = 600

 


 

S.chand books class 8 maths solution chapter 3 Square and Square Roots Exercise 3C

Exercise 3 (C)


Q1 | Ex-3C | Class 8 | Square and Square Roots |S.Chand | Composite Mathematics | Chapter 1 | myhelper




Question 1 

Find the square root of each of the following numbers.

(i) 152.7696

(ii) 49.7025

(iii) 64.0324

(iv) 291.7264

(v) 81.108036

(vi) 0.000036

(vii) 0.00002809

(viii) 0.00033124

Sol :



























Q2 | Ex-3C | Class 8 | Square and Square Roots |S.Chand | Composite Mathematics | Chapter 1 | myhelper


Question 2

The area of a square field is 577.4409 square meters. Find the length of one side of the field.

Sol :












Q3 | Ex-3C | Class 8 | Square and Square Roots |S.Chand | Composite Mathematics | Chapter 1 | myhelper


Question 3

Find the square root of the following numbers correct to 2 decimal places.

(i) 7

(ii) 32

(iii) 117

(iv) 512

(v) 789

(vi) 6153

(vii) 12.145956

(viii) 324.485

Sol :





































Q4 | Ex-3C | Class 8 | Square and Square Roots |S.Chand | Composite Mathematics | Chapter 1 | myhelper


Question 4

Find the square root of each of the following fraction numbers up to 3 decimal places

(i) ​\( \dfrac{2}{7} \)​

(ii) ​\( \dfrac{3}{5} \)​

Sol :













Q5 | Ex-3C | Class 8 | Square and Square Roots |S.Chand | Composite Mathematics | Chapter 1 | myhelper


Question 5

Which of the following is closest to ​\( \sqrt{3} \)​ ?

(a) ​\( \dfrac{9}{5} \)​

(b) 2

(c) ​\( \dfrac{173}{100} \)​

(d) 1.69

Sol :

(c)


Q6 | Ex-3C | Class 8 | Square and Square Roots |S.Chand | Composite Mathematics | Chapter 1 | myhelper


Question 6

The number of decimal places in the square root of  a number is

(a)Twice the periods in the decimal part.

(b)Half the periods in the decimal part.

(c)Equal to period in the decimal part.

(d)Half the periods in the complete number.

Sol :

 (c)


 

S.chand books class 8 maths solution chapter 1 Rational Numbers exercise 1 D

Exercise 1 D


Q1 | Ex-1D | Class 8 | Schand composite mathematics solution | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 1

Find a rational number between a and b, if

(i) $a=\dfrac{1}{6} , b=\dfrac{1}{5}$

Sol :

$=\frac{1}{2}(a+b)$

$=\frac{1}{2}\left(\frac{1}{6}+\frac{1}{5}\right)$

$\begin{array}{l|l}2&5,6\\ \hline 3& 5,3\\ \hline 5 & 5,1 \\ \hline & 1,1\end{array}$

L.C.M of 5 and 6 is 30

$=\frac{1}{2}\left( \frac{1 \times 5+1 \times 6}{30}\right)$

$=\frac{1}{2} \times\left(\frac{5+6}{30}\right)$

$\frac{1}{2} \times \frac{11}{30}=\frac{11}{60}$



(ii) $a=\dfrac{1}{8} , b=\dfrac{7}{12}$

Sol :

$a=\frac{1}{8}, b=\frac{7}{12}$

$=\frac{1}{2}\left(\frac{1}{8}+\frac{7}{12}\right)$

$\begin{array}{l|l}2&8,12\\ \hline 2& 4,6\\ \hline 2& 2,3\\ \hline 3& 1,3\\ \hline &1,1\end{array}$

L.C.M of 8,12 is 

=2×2×2×3

=24

$=\frac{1}{2} \times\left(\frac{1 \times 3+7 \times 2}{24}\right)$

$=\frac{1}{2} \times\left(\frac{3+14}{24}\right)$

$=\frac{1}{2} \times \frac{17}{24}$

$=\frac{17}{48}$



(iii) $a=\dfrac{-3}{4} , b=\dfrac{-2}{3}$

Sol :

$a=\frac{-3}{4}, b=-\frac{2}{3}$

$=\frac{1}{2} \times\left(\frac{-3}{4}+\frac{-2}{3}\right)$

$=\frac{1}{2} \times\left(\frac{-3 \times 3+(-2) \times(4)}{12}\right)$

$=\frac{1}{2} \times\left(\frac{-9-8}{12}\right)$

$=\frac{1}{2} \times-\frac{17}{12}$

$=\frac{-17}{24}$



(iv) $a=-\dfrac{4}{9} , b=\dfrac{11}{6}$

Sol :

$a=-\frac{4}{9}, b=\frac{11}{6}$

$=\frac{1}{2}\left(-\frac{4}{9}+\frac{11}{6}\right)$

$\begin{array}{l|l}2&9,6\\ \hline 3& 9,3 \\ \hline 3& 3,1 \\ \hline & 1,1\end{array}$

L.C.M of 9 and 6 is 

=2×3×3

=18

$=\frac{1}{2} \times\left(\frac{-4 \times 2 + 11 \times 3}{18}\right)$

$=\frac{1}{2} \times\left(\frac{-8+33}{18}\right)$

$=\frac{1}{2} \times \frac{25}{18}=\frac{25}{36}$



Q2 | Ex-1D | Class 8 | Schand composite mathematics solution | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 2

Find the two rational numbers between -2 and 2 .

Sol :

Two rational numbers are 0 , 1


Q3 | Ex-1D | Class 8 | Schand composite mathematics solution | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 3

Find the three rational numbers between $-\dfrac{7}{2}\text{ and }-2$

Sol :

Let q1 , q2 and q3 are three required rational numbers

q1=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-7}{2}+\dfrac{-2}{1}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-7\times 1 -2\times 2}{2}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-7-4}{2}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\times \dfrac{-11}{2}=\dfrac{-11}{4}$

 

q2=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-11}{4}+\dfrac{-2}{1}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-11\times 1-2\times 4}{4}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-11-8}{4}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\times \dfrac{-19}{4}=\dfrac{-19}{8}$

 

q3=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-19}{8}+\dfrac{-2}{1}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-19\times 1-2\times 8}{8}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-19-16}{8}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\times \dfrac{-35}{8}=\dfrac{-35}{16}$

 


Q4 | Ex-1D | Class 8 | Schand composite mathematics solution | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 4

Find four rational numbers between -1 and $-\dfrac{1}{2}$ .

Sol :

Let q1 , q2 , q3 and q4 are four required rational numbers

q1=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1}{1}+\dfrac{-1}{2}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1\times 2-1\times 1}{2}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-2-1}{2}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\times \dfrac{-3}{2}=\dfrac{-3}{4}$

 

q2=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-3}{4}+\dfrac{-1}{2}\right)$

L.C.M of 4  and 2 is 4

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-3\times 1-1\times 2}{4}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-3-2}{4}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\times \dfrac{-5}{4}=\dfrac{-5}{8}$

 

q3=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-5}{8}+\dfrac{-1}{2}\right)$

L.C.M of 8  and 2 is 8

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-5\times 1-1\times 4}{8}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-5-4}{8}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\times \dfrac{-9}{8}=\dfrac{-9}{16}$

 

q4=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-9}{16}+\dfrac{-1}{2}\right)$

L.C.M of 16 and 2 is 16

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-9\times 1-1\times 8}{16}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-9-8}{16}\right)$

=$\dfrac{1}{2}\times \dfrac{-17}{16}=\dfrac{-17}{32}$

 


Q5 | Ex-1D | Class 8 | Schand composite mathematics solution | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 5

Find six rational numbers between -1 and 0

Sol :

Let q1 , q2 , q3 , q4 , q5 and q6 are six required rational numbers

q1=$\dfrac{1}{2}\left(-1+0\right)$

=$\dfrac{-1}{2}$

 

q2=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1}{2}+0\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1+0}{2}\right)$

=$\dfrac{-1}{4}$

 

q3=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1}{4}+0\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1+0}{4}\right)$

=$\dfrac{-1}{8}$

 

q4=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1}{8}+0\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1+0}{8}\right)$

=$\dfrac{-1}{16}$

 

q5=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1}{16}+0\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1+0}{16}\right)$

=$\dfrac{-1}{32}$

 

q6=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1}{32}+0\right)$

=$\dfrac{1}{2}\left(\dfrac{-1+0}{32}\right)$

=$\dfrac{-1}{64}$

 


Q6 | Ex-1D | Class 8 | Schand composite mathematics solution | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 6

Insert 10 rational numbers between $\dfrac{-1}{2}\text{ and }\dfrac{7}{8}$ .

Sol :

Taking equivalent rationals $\dfrac{-1}{2}\times \dfrac{4}{4}=\dfrac{-4}{8}$ for $\dfrac{-1}{2}$

So , 10 rational numbers are $\dfrac{-3}{8},\dfrac{-2}{8},\dfrac{-1}{8},\dfrac{-0}{8},\dfrac{1}{8}$ , $\dfrac{2}{8},\dfrac{3}{8},\dfrac{4}{8},\dfrac{5}{8},\dfrac{6}{8}$

 


Q7 | Ex-1D | Class 8 | Schand composite mathematics solution | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 7

Insert 100 rational numbers between $\dfrac{-3}{13}\text{ and }\dfrac{9}{13}$ .

Sol :

Taking equivalent rationals $\dfrac{-3}{13}\times \dfrac{10}{10}=\dfrac{-30}{130}$ and $\dfrac{9}{13}\times \dfrac{10}{10}=\dfrac{90}{130}$

So , ten rational numbers are $\dfrac{-29}{130},\dfrac{-28}{130}...\dfrac{-1}{130},0,\dfrac{1}{130},...\dfrac{70}{130}$

 


Q8 | Ex-1D | Class 8 | Schand composite mathematics solution | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 8

Find (i) Six (ii) Sixty

(iii) Six hundred rational numbers between $\dfrac{-5}{8}\text{ and }\dfrac{3}{8}$

Sol :

(i)

six rational numbers are $\dfrac{-4}{8},\dfrac{-3}{8},\dfrac{-2}{8},\dfrac{-1}{8},0,\dfrac{1}{8}$

(ii)

Taking equivalent rationals $\dfrac{-5}{8}\times \dfrac{10}{10}=\dfrac{-50}{80}$ and  $\dfrac{3}{8}\times \dfrac{10}{10}=\dfrac{30}{80}$

Sixty rational numbers are

$\dfrac{-49}{80},\dfrac{-48}{80},..0..\dfrac{10}{80}$

 

(iii)

Taking equivalent rationals $\dfrac{-5}{8}\times \dfrac{100}{100}=\dfrac{-500}{800}$ and  $\dfrac{3}{8}\times \dfrac{100}{100}=\dfrac{300}{800}$

Six hundred rational numbers are

$\dfrac{-499}{800},\dfrac{-498}{80},..0..\dfrac{99}{800},\dfrac{100}{80}$


 

Contact Form

Name

Email *

Message *