Showing posts with label Linear Equations. Show all posts
Showing posts with label Linear Equations. Show all posts

S.chand Class 8 Maths Solution Chapter 7 Linear Equations Exercise 7 B

  Exercise 7 B


Q1 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 1

The greater of two numbers is 12 more than the smaller and the sum of the two numbers is 10 . Find the numbers.

Sol :









Q2 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 2

One number is 5 times another. If 18 is subtracted from the greater, the remainder will be 3 times the smaller. Find the numbers.

Sol :









Q3 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 3

(i) Find three consecutive numbers whose sum is $108 .$

(ii) Find three consecutive odd numbers whose sum is $93 .$

(iii) Find three consecutive even numbers whose sum is $246 .$

(iv) The sum of three consecutive multiples of 7 is 777 . Find these multiples.

Sol :










Q4 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 4

Divide 534 into three parts such that the second part will be 32 less than twice the first, and the third will be 18 more than the first.

Sol :









Q5 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 5

Three times the smallest of three consecutive odd numbers decreased by 7 equals twice the largest one. Find the numbers.

Sol :








Q6 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 6

One number is 7 more than another and its square is 77 more than the square of the smaller number. What are the numbers ?

Sol :










Q7 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 7

The square of the greater of two consecutive even numbers exceeds the square of the smaller by 36 . Find the numbers.

Sol :









Q8 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 8

The denominator of a fraction is 3 more than the numerator. If 5 is added to both parts, the resulting fraction is equivalent to $\frac{4}{5}$. Find the fraction.

Sol :







Q9 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 9

The difference between two positive integers is 50 and the ratio of these integers is $1: 3$. Find these integers.

Sol :










Q10 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 10

The sum of the digits of a two-digit number is 7 . The number obtained by interchanging the digits exceeds the original number by 27 . Find the number.

Sol :









Q11 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 11

Sushma is now 15 years older than Vijay but in 3 more years she will be 8 times as old as Vijay was 3 years ago. How old are they now ?

Sol :










Q12 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 12

Sanjay is now $\frac{1}{2}$ as old as his brother. In 6 more years he will be $\frac{3}{5}$ as old as his brother then. What is the present age of each boy ?

Sol :









Q13 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 13

(a) If the area is $3 x \mathrm{~cm}^{2}$, make an equation, and find $x$.

(b) If the perimeter is 40 cm, make an equation, and find $x$.




Sol :









Q14 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 14

$4(x-2)$ metres of rope is used to fence the rectangular enclosure shown in the Fig. Find x.




Sol :








Q15 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 15

Madhu's flower garden is now a square. If she enlarges it by increasing the width 1 metre and the length 3 metres, the area will be 19 sq metres more than the present area. What is the length of a side ?

Sol :










Q16 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 16

The sides (other than hypotenuse) of a right triangle are in the ratio 3: 4. A rectangle is described on its hypotenuse, the hypotenuse being the longer side of the rectangle. The breadth of the rectangle is four-fifth of its length. Find the shortest side of the right triangle, if the perimeter of the rectangle is 180 cm






Sol :

















Q17 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 17

Two cars leave Delhi at the same time, travelling in opposite directions. If the average speed of one car is $5 \mathrm{~km} / \mathrm{hr}$ more than that of the other and they are $425 \mathrm{~km}$ apart at the end of $5 \mathrm{hrs}$, what is the average speed of each?

Sol :








Q18 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 18

Two automobiles start out at the same time from cities $595 \mathrm{~km}$ apart. If the speed of one is $\frac{8}{9}$ of the speed of the other and if they meet in 7 hours, what is the speed of each ?

Sol :









Q19 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 19

A motorboat goes downstream in a river and covers the distance between two coastal towns in five hours. It covers this distance upstream in six hours. If the speed of the stream is $2 \mathrm{~km} / \mathrm{h}$, find the speed of the boat in still water.

Sol :








Q20 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 20

A steamer, going downstream in a river, covers the distance between two towns in 20 hours. Coming back upstream, it covers this distance in 25 hours. The speed of water is $4 \mathrm{~km} / \mathrm{h}$. Find the distance between the two towns.

Sol :








Q21 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 21

Ranjana's mother gave her $₹ 245$ for buying New Year cards. If she got some 10 -rupee cards, $\frac{2}{3}$ as many 5 rupee cards, and $\frac{1}{5}$ as many 15 -rupee cards, how many of each kind did she buy ?

Sol :















Q22 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 22

The enrolment in a school this year is $552 .$ This is an increase of $15 \%$ over last year's enrolment. How many were enrolled last year?

Sol :











Q23 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 23

A fruit vendor buys some oranges at the rate of $₹ 5$ per orange. He also buys an equal number of bananas at the rate of ₹ 2 per banana. He makes a $20 \%$ profit on oranges and a $15 \%$ profit on bananas. At the end of the day, all the fruit is sold out. His total profit is $₹ 390$. Find the number of oranges purchased.

Sol :












Multiple Choice Questions (MCQs)



Q24 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 24

A two digit number becomes five-sixth of itself when its digits are reversed. The two digits differ by 1 . The number is

(a) 45

(b) 54

(c) 56

(d) 65

Sol :









Q25 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 25

The ratio of the present ages of two brothers is $1: 2$ and 5 years back the ratio was $1: 3$. What will be the ratio of their ages after 5 years ?

(a) $1: 4$

(b) $2: 3$

(c) $3: 5$

(d) $5: 6$

Sol :










Q26 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 26

Two trains start from $P$ and $Q$ respectively and travel towards each other at a speed of $50 \mathrm{~km} / \mathrm{hr}$ and $40 \mathrm{~km} / \mathrm{hr}$ respectively. By the time they meet, the first train has travelled $100 \mathrm{~km}$ more than the second. The distance between $P$ and $Q$ is

(a) $500 \mathrm{~km}$

(b) $630 \mathrm{~km}$

(c) $660 \mathrm{~km}$

(d) $900 \mathrm{~km}$

Sol :









High Order Thinking Skills (HOTS)


Q27 | Ex-7B | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper


Question 27

Nine persons went to a hotel for taking their meals. Eight of them spent $₹ 12$ each over their meals and the ninth spent $₹ 8$ more than the average expenditure of all the nine. What was the total money spent by them ?

Sol :










S.chand Class 8 Maths Solution Chapter 7 Linear Equations Exercise 7 A

 Exercise 7 A

Solve the following equations and check your answer:


Q1 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 1

(i) $10 p-(3 p-4)=4(p+1)+9$

(ii) $7+2(a+1)-3 a=5 a$

(iii) $4(x+3)-2(x-1)=3 x+3$

Sol :



Q2 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 2

(i) $\frac{x}{3}-5=8$

(ii) $\frac{t+8}{3}=t$

Sol :




Q3 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 3

(i) $4 y+\frac{y}{5}=21$

(ii) $\frac{2 m}{3}+\frac{3 m}{4}=17$

Sol :



Q4 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 4

$\frac{2}{3}\left(x+\frac{3}{5}\right)=\frac{7}{2}$

Sol :



Q5 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 5

$\frac{x+3}{7}-\frac{2 x-5}{3}=\frac{3 x-5}{5}-25$

Sol :



Q6 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 6

$\frac{3 x-2}{10}-\frac{x+3}{7}+\frac{4 x-7}{3}=x-1$

Sol :




Q7 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 7

$2.8 v=54+v$

Sol :



Q8 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 8

$0.26 x+0.09 x=8-0.45 x$

Sol :




Q9 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 9

$\frac{1}{6}(4 y+5)-\frac{2}{3}(2 y+7)=\frac{3}{2}$

Sol :



Solve the following equations :


Q10 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 10

$\frac{3}{x+1}=\frac{5}{2 x}$

Sol :




Q11 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 11

$\frac{6}{3 m+1}=\frac{9}{5 m-3}$

Sol :




Q12 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 12

$\frac{2 x+3}{5}=\frac{4 x+9}{11}$

Sol :




Q13 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 13

$\frac{5 x-7}{3 x}=2$

Sol :




Q14 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 14

$\frac{0.4 z-3}{1.5 z+9}=\frac{7}{5}$

Sol :




Q15 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 15

$\frac{x-2}{x-4}=\frac{x+4}{x-2}$

Sol :




Q16 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 16

$\frac{y-2}{y-5}=\frac{y+3}{y+5}$

Sol :




Q17 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 17

$\frac{2 y-4}{3 y+2}=-\frac{2}{3}\left(\right.$ Hint. Write $-\frac{2}{3}$ as $\left.\frac{-2}{3}\right)$

Sol :




Q18 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 18

$\frac{\frac{x}{4}-\frac{3}{5}}{\frac{4}{3}-7 x}=-\frac{3}{20}$

Sol :




Q19 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 19

$\frac{(2 x+3)-(5 x-7)}{6 x+11}=\frac{-8}{3}$

Sol :




Q20 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 20

$\frac{17(2-x)-5(x+12)}{1-7 x}=8$

Sol :




Q21 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 21

$\frac{(4+x)(5-x)}{(2+x)(7-x)}=1$

Sol :




Q22 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 22

$\frac{x^{2}-(x+1)(x+2)}{5 x+1}=6$

Sol :



Multiple Choice Questions (MCQs)


Q23 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 23

If $\frac{x+3}{2}-\frac{3 x+1}{4}=\frac{2(x-2)}{3}-2$, then the value of $x$ is

(a) $\frac{61}{11}$

(b) 5

(c) $-5$

(d) $-\frac{61}{11}$

Sol :



Q24 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 24

The solution of $\frac{2 x+3}{2 x-1}=\frac{3 x-1}{3 x+1}$ is

(a) $\frac{1}{8}$

(b) $-\frac{1}{8}$

(c) $\frac{8}{3}$

(d) $\frac{-8}{3}$

Sol :


High Order Thinking Skills (HOTS)


Q25 | Ex-7A | Class 8 | SChand Composite Maths | Linear Equations | myhelper

Question 25

Solve and give the positive value of $x$ which satisfies the given equation :

$(2 x+4)^{2}-(x-5)^{2}=26 x$

Sol :










S.chand publication New Learning Composite mathematics solution of class 8 Chapter 7 Linear Equations Exercise 7B

 Exercise 7B


Q1 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 1

Answer the following.

(a) If x is an integer, what are the next two larger integers?

Sol :m

If x is an integer, the next are larger integers are (x+1), (x+2)


(b) If x is an even integer, what are the next two larger even integers?

Sol :

If x is an even integer, the next two larger even integers are (x+2), (x+4)


(c) The sum of two integers is -8. If one integer is represented byx, represent the other integer in terms of x.

Sol :

The sum of two integers is -8

One is x other is (-8-x)


(d) The difference between a number y and another number is 20. Represent the other number in terms of y.

Sol :

A number =y

Difference =20

Other number=y-20


(e) If Priya is n years old now, how old will she be next year and 5 years from now? How old was she 10 years ago?

Sol :

Priya's old =x

After 1 year priya's old=x+1

After 5 year priya's old=x+5

Before 1 year priya's old=x-10


(f) Over a period of 4 years, a businessman has tripled his early profit. If his profit was Rs. x at the beginning of this period, what was his at the end of this period?

Sol :

Profit=x

Over 4 years it is =3x


(g) The tens digit of a number is 4 less than its ones digit. If the ones digit is x, then what is the number?

Sol :

The number=10(x-4)+x


(h) What is the number if the digits in (g) part are interchanged?

Sol :

The number=10x+(x-4)


(i) The denominator of a fraction is 3 more than its numerator. If the numerator is y, then what is the fraction?

Sol :

The fraction$=\frac{y}{y+3}$


(j) What is the angle marked a in the figure?

Sol :






a=360°-x°



Q2 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 2

Forty-six more than a number is 13. What is the number?

Sol :
Let , the number =x
∴x=13-46=-33


Q3 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 3

The sum of three consecutive odd numbers is 33. What are the numbers?

Sol :

9,11,13



Q4 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 4

The sum of two numbers is 87. If twice the smaller number is added to the larger number, the result is 120. Find the larger number.

Sol :

Sum of two number=87

Let, small number=x

∴Other number=87-x

ATQ,

2x+(87-x)=120

2x+87-x=120

x=120-87=33

∴Small number=33

Large number=87-33=54



Q5 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 5

Find three consecutive numbers such that the sum of the first and second is 15 more than the third.

Sol :

16,17,18



Q6 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 6

The sum of three numbers is 57. If twice the first is 6 less than the second and the second numbers is 10 more than the third, find the numbers.

Sol :

Let 1st number=x

According to question

x+(2x+6)+(2x+6-10)=57

x+2x+6+2x-4=57

5x+2=57

5x=55

$x=\frac{55}{5}=11$

∴1st number=2x+6=2×11+6=22+6=28

3rd number=(2x+6-10)=2×11+6-10=22-4=18



Q7 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 7

In a 2 digit number, digit in units place is twice the digit in tens place. If 27 is added to it, digits are reversed. Find the number.

Sol :

Let,unit place digit=x

Ten place digit$=10\times \frac{x}{2}=5x$

∴The number is=5x+x=6x

The reversed number will be$=10x+\frac{x}{2}$

where , unit place digit$=\frac{x}{2}$

Ten place digit=10x


According to question

$6x+27=10x+\frac{x}{2}$

$6x+27=\frac{20x+x}{2}=\frac{21x}{2}$

12x+54=21x

21x-12x=54

9x=54

x=6

∴Unit place digit=6

∴Ten place digit$=10\times \frac{6}{2}=30$

∴The number will be=30+6

=36



Q8 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 8

If a certain number is added both to the numerator and to the denominator of 9/17, the new fraction reduces to 5/7. Find the number.

Sol :

Let, the number=x

ATQ,

$\frac{9+x}{17+x}=\frac{5}{7}$

63+7x=85+5x

7x-5x=85-63=22

2x=22

x=11



Q9 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 9

Find four consecutive odd numbers such that three times the largest number added to twice the smallest number is 93. Which of these are prime numbers?

Sol :

Let consecutive numbers are=2x+1,2x+3,2x+5,2x+7

ATQ,

3(2x+7)+2(2x+1)=93

6x+21+4x+2=93

10x+23=93

10x=93-23

10x=70

x=7

Numbers are

2x+1=2×7+1=15

2x+3=2×7+3=17

2x+5=2×7+5=19

2x+7=2×7+7=21

The prime numbers are 17, 19



Q10 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 10

Sum of the digits of a 2 digit number is 11. The given number is less than the number obtained by interchanging the digits by 9. Find the number.

Sol :

Let, unit place digit=x

ten place digit=11-x

∴The number=10(11-x)+x

After reversing the digit=10x+(11-x)

ATQ,

{10x+(11-x)}-{10(11-x)+x}=9

10x+11-x-110+10x-x=9

18x=99+9=108

x=6

∴x=6

∴unit digit=6

ten place=11-5=5

∴the number=56



Q11 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 11

In the same innings of a cricket match, four batsman’s scores are consecutive numbers which are divisible by 5. If their total contribution to the innings is 70 runs, how many runs, does each batsman score?

Sol :

Let ,Batsmen's score=x, x+5, x+10, x+15

ATQ,

x+(x+5)+(x+10)+(x+15)=70

4x=70-30=40

$x=\frac{40}{4}=10$

Scores are 

x=10

x+5=10+5=15 

x+10=10+10=20

x+15=10+15=25



Q12 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 12

The numerator of a rational number is 2 less than the denominator. When  is subtracted from both the numerator and denominator, the number’s simplest form is 1/2. What is the rational number?

Sol :

Let, denominator=x

numerator=x-2

ATQ,

$\frac{x-2-1}{x-1}=\frac{1}{2}$

$\frac{x-3}{x-1}=\frac{1}{2}$

2x-6=x-1

2x-x=-1+6=5

x=5

∴The rational number$=\frac{5-2}{5}=\frac{3}{5}$



Q13 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 13

A boy was p years old r years ago. How old is he now? How old will he be in (p – r) years time?

Sol :

The recent old is (p+r) years

(p-r) years will be {(p+r)+(p-r)}

=p+r+p-r=2p years



Q14 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 14

Three years ago, Hari was 5 years older than Anushka. If he is now twice as old as she is, find their present ages.

Sol :

Let , Haris now age=x years

∴Anushka's now age$=\frac{x}{2}$ years

3 years ago Haris age=(x-3) years

3 years ago Anushka's age$=\left(\frac{x}{2}-3\right)$ years

ATQ,
$(x-3)-\left(\frac{x}{2}-3\right)=5$

$x-3-\frac{x}{2}+3=5$

$\frac{x}{2}=5$

x=10

∴Now Hari's age=10 years

Anushka's age$=\frac{10}{2}=5$ years



Q15 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 15

Ravi is now 6 years older than Neeta. Three years ago, he was twice as old as she was then. Find their present ages.

Sol :

Before 3 years

Ravi's age=x

Neeta's age $=\frac{x}{2}$

Now, Present age of ravi=x+3

Present age of neeta$=\frac{x}{2}+3$


According to question,

$(x+3)-\left(\frac{x}{2}+3\right)=6$

$x+3-\frac{x}{2}-3=6$

x=12

∴Now Ravi's age=12+3=15 years

Neeta's age$=\frac{12}{2}+3$=9 years



Q16 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 16

Deepas mother is 4 years more than 3 times as old as Deepa is now, six years from now she will 8 years more than twice as old as Deepa will be then. How old is each of them now?

Sol :

Let , Present age of deepa=x years

Present age of deepa's mom=(3x+4) years

After six years

Deepa's age=(x+6)

Deepa's moms age=(3x+6+4)

3x+10-2x-12=8

x-2=8

x=8+2=10

∴Deepa's present age=10 years

Deepa's mom present age=(3×10+4)

=30+4=34 years



Q17 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 17

The present ages of two children are in the ratio 2:3. Five years ago, the ratio of their ages was 1:2. Find their present ages.

Sol :

Let, common factor=x

∴1st child age=2x

2nd child's age=3x

Before 5 years

1st child age=2x-5

2nd child age=3x-5

ATQ,

$\frac{2x-5}{3x-5}=\frac{1}{2}$

4x-10=3x-5

4x-3x=10-5=5

x=5

∴1st child age=2×5=10 years

2nd child age=3×5=15 years



Q18 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 18

A playground is 30 m longer than it is wide. If its perimeter is 300 m, what is its area?

Sol :
Let, Length=x
Wide=x-30
∴Perimeter=2(2+w)
=2{x+(x-30)}

ATQ,

2{x+(x-30)}=300
x+(x-30)=150
2x-30=150
2x=150+30=180
x=90

∴Length=90 m
Wide=90-30=60 m

∴Area=L×Q
=90×60=5400 m2



Q19 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 19

In the figure, all the corners are right angled and the dimensions are given in centimetres. Find, a if the perimeter of the shaded area is 1 metre.

Sol :


Perimeter of Shaded region =1m [1m=100cm]

AB+BC+CP+TP+TS+SD+DA=100

(3a+2)+3+2a+2+2a+3a+3=100

10a+10=100

10(a+1)=100

$(a+1)=\frac{100}{10}$

a+1=10

a=10-1=9cm



Q20 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 20

The figure shows the the lengths in centimetres of the sides of a triangle. If the triangle is equilateral, find the value of x and y. Also find the perimeter of the triangle.

Sol :






The triangle is equilateral
∴5x+3=3x+7
5x-3x=7-3
2x=4
x=2

Again, $3x+7=1+\frac{1}{3}y$

$3\times 2+7=1+\frac{y}{3}$

$6+7-1=\frac{y}{3}$

y=12×3=36

∴Perimeter=3a

=3(5x+3)

=3(5×2+3)

=3(10+3)

=3×13=39 cm2



Q21 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 21

Six paving stones are arranged in a square array as shown in the figure. If each stone has a length 20 cm greater than its width, find
(a) the dimension of each stone,
(b) the area of the ground space that the stones are occupying.
(c) the perimeter of the same ground space.







Sol :

(1) Since, the array formed is of square shape.

So, all sides must be equal.


We have,

Length of array = (x+20)+(x+20) = 2x+40

Width of array = x+x+x = 3x


Now,

Length = Width

2x+40=3x

x= 40cm


That is,

Length = 2x+40= 120cm

Width = Length = 120cm=Side


(2) 

Area of ground space stones occupied = Area of array =

Area of square = Side × Side

= 120×120

=14400


(3) Now, Perimeter of square array = 4×Side = 4×120 = 480cm



Q22 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 22

I travel 25 km in 2 and half hours, walking part of the way at 3 km/h and covering on scooter the rest at 24 km/h. How far do I walk?

Sol :

Total distance=25km

Total time$=2\frac{1}{2}=\frac{5}{2}$hours

Let, walking part distance x

Walking speed=3km/h

Walking time$=\frac{\text{Distance}}{\text{speed}}=\frac{x}{3}$hour


Covering on scooter distance=(25-x)

Scooter speed=24 km/h

Time taken=distance/speed$=\frac{25-x}{24}$


ATQ,

$\frac{x}{3}+\frac{25-x}{24}=\frac{5}{2}$

$\frac{8x+25-x}{24}=\frac{5}{2}$

$7x+25=\frac{5\times 24}{2}$

7x=60-25=35

x=5

∴walking distance 5km



Q23 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 23

Figure represents a cyclists riding from A to B and back again; the double journey takes 5 hours. Find x.






Sol :

A to B➝

Distance =x km

speed=8km/hour

Time$=\frac{x}{8}$hour

Total time=5 hour


B to A➝

Distance=x km

Speed=12km/hour

Time$=\frac{x}{12}$hour


According to question

$\frac{x}{8}+\frac{x}{12}=5$

$\frac{3x+2x}{24}=5$

$x=\frac{5\times 24}{5}=24km$



Q24 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 24

A man rows upstream in still water at 3 km/h and back to the same at 5 km/h; he takes 48 minutes altogether. How upstream did he go?

Sol :

Let, the distance between man 1st place to upstream=x km

∴Man rows upstream in speed=3km/hour

∴Man rows upstream in time$=\frac{x}{3}$ hour

Man back to the same place in speed=5km/hour

Man back to the same place in time$=\frac{x}{5}$hour

Total time=48min $=\frac{48}{60}$ hour


According to question:

$\frac{x}{3}+\frac{x}{5}=\frac{48}{60}$

$\frac{5x+3x}{15}=\frac{48}{60}$

$x=\frac{48\times 15}{8\times 60}=\frac{3}{2}=1\frac{1}{2}$km



Q25 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 25

Distance between two places A and B is 210 km. Two cars start simultaneously from A and B in opposite directions and distance between them after 3 hours is 54 km. If speed of one car is 8 km/h less than that of the other, then find the speed of each.

Sol :






For Car1→

Let, speed=x km/h

Time take A to C=3hour

Distance A to C= 3x km


For Car2→

Let, speed=x+8 km/h

Time take B to D=3hour

Distance B to D= 3(x+8)=(3x+24) km

Total distance=210km


ATQ,

3x+3x+24+54=210

6x=210-78=132

$x=\frac{132}{6}=22$km/hr

∴Car1 speed=22 km/hr

Car2 speed=(22+8)=30km/hr



Q26 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 26

A streamer covers the distance between two ports in 3 hours when it goes downstream and 5 hours when it goes upstream. Find the speed of the streamer upstream if the stream flows at 3 km/h.

Sol :

A steamer goes downstream and covers the distance between two ports is 3 hours.

It covers the same distance in 5 hours when it goes upstream.

The stream flows at 3 km/hr.

We have to find the speed of the steamer upstream.

Let the speed of the steamer in still water be x km/hr

The speed of the stream is 3 km/hr

Speed of the steamer downstream = (x + 3) km/hr

Speed of the steamer upstream = (x - 3) km/hr


According to the question,

Distance covered by steamer downstream in 3 hours = distance covered by steamer upstream in 5 hours.

3(x + 3) = 5(x - 3)

3(x) + 3(3) = 5(x) - 5(3)

3x + 9 = 5x - 15


By transposing,

5x - 3x = 9 + 15

2x = 24

$x = \frac{24}{2}$

x = 12


Now, speed of the steamer upstream = 12 - 3

= 9 km/hr

Therefore, the required speed of the steamer upstream is 9 km/hr



Q27 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 27

Find an angle such that the measure of its supplement is 10 degrees less than 3 times the measure of its complement.

Sol :

Let , angle be x

Supplement of angle=180°-x

Complement of angle=90°-x

ATQ→

180°-x-3(90°-x)=10°

180°-x-270°+3x=10°

2x=270°+10°-180°

2x=270°-170°=100°

x=50°



Q28 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 28

The figure shows in degrees the angles at which a line is cut by two parallal lines. Find the value of x.

Sol :




Both lines are parallel
∴ATQ,
180-{4(x+7)}=5(x-20)
180-4x-28=5x-100
5x+4x=180-28+100=252
9x=252
x=28


Q29 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 29

In the figure, ∠ACB = 4∠ABC, and CP bisects ∠ACB, Find
(a) ∠ABC
(b) ∠BPC

Sol :






∵∠ACB=4∠ABC
Let, ∠ABC=x°
∴∠ACB=4x

∠BAC=90°
We know that
90°+x+4x=180°
5x=180°-90°=90°
x=18°

∴∠ABC=18°
∠ACB=4×18°=72°

Though, CP bisects ∠ACB
∴∠BCP$=\frac{72}{2}$=36°
∴∠BPC=180°-(36+18)=180-54=126°

∴∠ABC=18°
∠BPC=126°


Q30 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 30

An apple has 29 more calories than a peach and 13 fewer calories than a banana. If 3 apples have 43 fewer calories than 2 bananas and 2 peaches, how many calories does an apple have?

Sol :

Let ,A apples's calories=x

A peach calories =x-29

A banana calories=x+13


∴3 Apple's calories=3x

2 peach calories=2(x-2a)

2 banana calories=2(x+13)


ATQ,

{2(x-29)+2(x+13)}-3x=43

2x-54+2x+26-3x=43

4x-3x-32=43

x=43+32=75

∴apple's calories 75



Q31 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 31

Rishi’s mother gave him Rs. 245 with which to buy New Year cards. If he got some Rs. 10 cards, 2/3 as many Rs. 5 cards, and 1/5 as many Rs. 15 cards, how many of each kind did he get?

Sol :

Let, He get x card in 10

∴Number of card of 10 =10x

Number of card of 5$=\frac{2n}{3}\times 5=\frac{10n}{3}$

Number of card of 15$=\frac{x}{5}\times 15=3x$

Total money=245


ATQ,

$10x+\frac{10x}{3}+3x=245$

$\frac{30x+10x+9x}{3}=245$

49x=245×3

x$=\frac{245\times 3}{49}=15$


Number of card of 10=15

Number of card of 5$=\frac{2}{3}\times 15$=10

Number of card of 15$=\frac{1}{5}\times 15$=3



Q32 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 32

One-fifth of an estate is left to a sister, one fourth to a son, one-sixth to a brother and the remainder, which is Rs. 5,75,000 to the widow. What is the value of the estate?

Sol :
Let, Total estate=x
Sister get$=\frac{x}{5}$

Son get$=\frac{x}{4}$

Widow get=5,75,000

ATQ,
$x-\left(\frac{x}{5}+\frac{h}{4}+\frac{h}{6}\right)=5,75,000$

$x-\left(\frac{12x+15x+10x}{60}\right)=5,75,000$

$x-\frac{37x}{60}=5,75,000$

$\frac{60x-37x}{60}=5,75,000$

23x=5,75,000

$x=\frac{575000\times 6}{23}$

x=1500000


Q33 | Ex-7B | Class 8 | SChand New Learning | Chapter 7 | Linear Equations | myhelper

Question 33

An employee works in a company on a contract of 30 days on the condition that he will receive Rs. 120 for each day he works and he will be fined Rs. 10 for each day he is absent. If he receives Rs. 2300 in all, for how many days did he remain absent?

Sol :

In present he will get 120 per day

In 30 days=120×30

=3600


ATQ

120(30-x)-10x=2300

3600-120x-10x=2300

-130x=2300-3600

$x=\frac{1300}{130}=10$

S.chand publication New Learning Composite mathematics solution of class 8 Chapter 7 Linear Equations Exercise 7A

 Exercise 7A


Q1 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 1

8x+14=5x+44

Sol :

⇒8x-5x=44-14

⇒3x=30

⇒x=10



Q2 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 2

5m+7=10m–3

Sol :

10m-5m=7+3

⇒5m=10

⇒m=2



Q3 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 3

8y–14=6–2y

Sol :

⇒8y+2y=6+14

⇒10y=20

⇒y=2



Q4 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 4

6p–21=p+4

Sol :

⇒6p-p=4+21

⇒5p=25

⇒p=5



Q5 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 5

2(x–1)=12

Sol :

⇒2x-2=12

⇒2x=12+2

⇒x=7



Q6 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 6

7+3(t+5)=31

Sol :

⇒7+3t+15=31

⇒3t=31-15-7

⇒3t=31-22=9

⇒t=3



Q7 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 7

15+3(4x–30)=33

Sol :

⇒15+2x-90=33

⇒12x=33+90-15

⇒12x=90+18=108

⇒x=9



Q8 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 8

5(x+2)–9(x–2)=0

Sol :

⇒5x+10-9x+18=0

⇒-4x=-(18+10)

⇒4x=28

⇒x=7



Q9 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 9

3x+5=0.5x – 7

Sol :

⇒3x-0.5x=-7-5

$\frac{25x}{10}=-12$

$x=\frac{-12\times 10}{25}=\frac{-24}{5}$

⇒x=-4.8



Q10 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 10

0.1(t–3)=0.15(t–4)

Sol :

⇒0.1t-0.3=0.15t-0.60

+0.60-0.3=0.15t-0.1t

0.30=0.05t

⇒t=6



Q11 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 11

2(x – 2) + 5 = 4(x – 6) + 3

Sol :

⇒2x-4+5=4x-24+3

⇒-4+5+24-3=4x-2x

⇒-4-3+29=2x

⇒-7+29=2x

22=2x

⇒x=11



Q12 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 12

2m(m – 4) – 8 = m(2m – 12)

Sol :

⇒2m2-8m-8=2m2-12m

⇒12m-8m=8

⇒4m=8

m=2



Q13 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 13

3a + 2(a – 9) = 6 – (2a – 3)

Sol :

3a+2a-18=6-2a+3

5a+2a=18+9

7a=27

$a=\frac{27}{7}$



Q14 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 14

8x – 2(2 + 3x) = 2(1 – 2x) – 3(x – 1)

Sol :

⇒8a-4-6x=2-4x-3x+3

⇒2x+7x=5+4=9

⇒9x=9

⇒x=1


Q15 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 15

$\frac{x}{2}+\frac{x}{3}+\frac{x}{6}=18$

Sol :

⇒$\frac{3x+2x+x}{6}=18$

⇒6x=18×6

⇒$x=\frac{18\times 6}{6}=18$



Q16 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 16

$\frac{2x}{3}+\frac{x}{4}+\frac{x}{2}=34$

Sol :
⇒$\frac{16x+6x+12x}{24}=34$

⇒34x=34×24

⇒x=24


Q17 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 17

$\frac{p+1}{2}-\frac{2(p-1)}{3}=0$

Sol :

⇒$\frac{3(p+1)-4(p-1)}{6}=0$

⇒3p+3-4p+4=0

⇒-p+7=0

⇒p=7


Q18 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 18

$6-\frac{3(n-7)}{4}=\frac{n}{2}$

Sol :

⇒$\frac{-3n+21}{4}=\frac{n}{2}-6$
⇒$\frac{-3n}{4}+\frac{21}{4}=\frac{n}{2}-6$
⇒$\frac{3n}{4}+\frac{n}{2}=\frac{21}{4}+6$
⇒$\frac{3n+2n}{4}=\frac{21+24}{4}$
⇒5n=45
⇒$n=\frac{45}{5}$
⇒n=9



Q19 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 19

$10-\frac{5(1+x)}{3}+\frac{3x+1}{5}=0$

Sol :

⇒$10-\frac{(5+5x)}{3}+\frac{3x+1}{5}=0$

⇒$\frac{-5}{3}-\frac{5x}{3}+\frac{3x}{5}+\frac{1}{5}=-10$

⇒$\frac{-5x}{3}+\frac{3x}{5}=-10-\frac{1}{5}+\frac{5}{3}$

⇒$\frac{-25x+9x}{15}=\frac{-128}{15}$
⇒-16x=-128
⇒x=8


Q20 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 20

$\frac{2b+1}{5}-\frac{b-1}{3}=1$

Sol :

⇒$\frac{6b+3-5b+5}{15}=1$

⇒b+8=15

⇒b=15-8=7




Q21 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 21

$\frac{5(1-z)}{3}-\frac{(3z-1)}{5}=\frac{1}{6}$

Sol :
⇒$\frac{5}{3}-\frac{5z}{3}-\frac{3z}{5}+\frac{1}{5}=\frac{1}{6}$

⇒$\frac{-25z-9z}{15}=\frac{1}{6}-\frac{5}{3}-\frac{1}{5}$

⇒$\frac{-34z}{15}=\frac{(1\times 5)-(5\times 10)-1\times 6}{30}$

⇒$\frac{-34z}{15}=\frac{5-50-6}{30}$

⇒$\frac{-34z}{15}=\frac{5-56}{30}$

⇒$-34z=\frac{-51}{30}\times 15$

⇒$z=\frac{-51}{2 \times -34}$

⇒$z=\frac{51}{68}=\frac{3}{4}$



Q22 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 22

$\frac{x+5}{15}-\frac{x-5}{10}=1+\frac{2x}{15}$

Sol :

⇒$\frac{x}{15}+\frac{5}{15}-\frac{x}{10}+\frac{5}{10}=1+\frac{2x}{15}$

⇒$\frac{x}{15}-\frac{x}{10}-\frac{2x}{15}=-\frac{1}{3}-\frac{1}{2}+\frac{1}{1}$

⇒$\frac{2x-3x-4x}{30}=\frac{-2-3+6}{6}$

⇒$\frac{2x-7x}{30}=-\frac{1}{6}$

⇒$\frac{-5x}{30}=-\frac{1}{6}$

⇒$-\frac{x}{6}=\frac{1}{6}$

⇒-x=1

⇒-(-x)=-1

⇒x=1



Q23 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 23

$\frac{3x-4}{6}-\frac{2x+3}{8}=\frac{2x-7}{24}$

Sol :
⇒$\frac{12x-16-6x-9}{24}=\frac{2x-7}{24}$

⇒12x-16-6x-9=2x-7

⇒12x-6x-2x=-7+25

⇒12x-8x=+18

⇒4x=18

⇒$x=\frac{18}{4}=\frac{9}{2}$


 


Q24 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 24

$(x+0.5) +\frac{1}{2}\left(3x – \frac{1}{3}\right) = \frac{1}{3}(x+1)$

Sol :
⇒$x+0.5+\frac{3x}{2}-\frac{1}{6}=\frac{x}{3}+\frac{1}{3}$

⇒$x+\frac{3x}{2}-\frac{x}{2}=\frac{1}{3}+\frac{1}{6}-0.5$

⇒$\frac{2x+3x-x}{2}=\frac{1}{3}+\frac{1}{6}-\frac{1}{2}$

⇒$\frac{4x}{2}=\frac{3-3}{6}$

⇒$\frac{4x}{2}=0$

⇒x=0



Q25 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 25

$\frac{9x-5}{7}=\frac{6x+2}{5}$

Sol :

⇒45x-25=42x+14

⇒45x-42x=14+25

⇒3x=39

⇒x=13



Q26 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 26

$\frac{7x-10}{5}=\frac{8x-5}{7}$

Sol :

⇒49x-70=40x-25

⇒49x-40x=70-25=45

⇒9x=45

⇒x=5




Q27 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 27

$\frac{2x-7}{x+4}=\frac{3}{4}$

Sol :

⇒4(2x-7)=3(x+4)

⇒8x-28=3x+12

⇒8x-3x=28+12

⇒5x=40

⇒$x=\frac{40}{5}=8$




Q28 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 28

$\frac{3m+4}{2-6m}=\frac{-2}{5}$

Sol :

⇒15m+20=-4+12m

⇒15m-12m=-4-20

⇒3m=-24

⇒m=-8



Q29 | Ex-7A | Class 8 | Linear Equations | S.chand |New Learning Composite Mathematics| myhelper

Question 29

$\frac{2n-3}{2n-1}=\frac{3n-1}{3n+1}$

Sol :

⇒(2n-3)(3n+1)=(2n-1)(3n-1)

⇒6x2+2n-9n-3=6x2-2n-3n+1

⇒-7n+5n=1+3

⇒-2n=4
⇒n=-2

Contact Form

Name

Email *

Message *