Showing posts with label Special Types of Quadrilaterals. Show all posts
Showing posts with label Special Types of Quadrilaterals. Show all posts

S.chand books class 8 maths solution chapter 19 Special Types of Quadrilaterals exercise 19 E

 EXERCISE 19 E


Q1 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 1

Find the number of sides of a regular polygon in which each interior angle is 162°.

Sol :

Interior angle+Exterior angle=180°

Each interior angle =162°

Each exterior angle=180°-162°=18°

Number of sides$=\frac{360^{\circ}}{18^{\circ}}=20^{\circ}$



Q2 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 2

How many sides has a polygon the sum of whose interior angles is 1980° ?

Sol :

Sum of interior angles=(n-2)×180°

1980°=(n-2)×180°

$(n-2)=\frac{1980}{180}$

n-2=11

n=11+2=13



Q3 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 3

The angles of a quadrilateral taken in order are 2x , 3x , 7x ,8x. Find x and prove that two opposite sides are parallel.

Sol :





Sum of all interior angle of quadrilateral=360°

2x+3x+7x+8x=360°

20x=360°

$x=\frac{360}{20}$

x=18°

Then , angles are 

2x=2×18°=36°

3x=3×18°=54°

7x=7×18°=126°

8x=8×18°=144°



Two sides are parallel if sum of angles between them is 180°

Side AB||CD

∵∠A+∠D=36°+144°=180°

 


Q4 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 4

ABCDE is a regular pentagon. AB. DC are produced to meet at P. Find ∠BPC.

Sol :







Sum of interior angles=(5-2)×180°
=540°

Each interior angle$=\frac{540}{5}$=108°
Each exterior angle=180°-108°=72°

In ΔBPC,
∠PBC+∠BPC+∠BCP=180° (angle sum property of triangle)
72°+∠BPC+72°=180°
∠BPC=180°-(72°+72°)
∠BPC=36°


Q5 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 5

Find the sum of the interior angles of a polygon which has (i) 30 sides. (ii) 40 sides.

Sol :

(i) Sum of interior angles=(30-2)×180°

=28°×180°=5040°

(ii) Sum of interior angles=(40-2)×180°

=38°×180°=6840°



Q6 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 6

Prove that the sum of the interior angles of an octagon is twice the sum of the interior angles of a pentagon

Sol :

Sum of the interior angles of an octagon=(8-2)×180°
=6×180°=1080°

Sum of the interior angles of an pentagon=(5-2)×180°
=3×180°=540°

According to question,

sum of the interior angles of octagon is twice the sum of the interior angles of a pentagon

1080°=540°×2



Q7 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 7

In a regular pentagon ABCDE, calculate the number of degrees in the angle ABC and prove that BC||AD

Sol :

Sum of the interior angles of an pentagon=(5-2)×180°
=3×180°=540°

Each interior angle$=\frac{540}{5}$=108°
∴∠ABC=108°


In regular pentagon all sides are equal.

In ΔAED (isosceles triangle)
∠DAE+∠AED+∠EDA=180°
x+108°+x=180°
2x=180°-108°
$x=\frac{72}{2}$
x=36°
∠DAE=∠EDA=x=36°

Also,
∠DAB=∠ADC=108°-36°=72°

Two sides are parallel if angle between them is 180°.
∠DAB+∠DAE
72°+36°=180°
∴BC||AD


Q8 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 8

(i) Is it possible to draw a regular polygon with exterior angles
(a) 72° (b) 32° (c) 40° (d) 55° (e) 60° ? Where possible give the number of sides

Sol :

Number of sides$=\frac{360^{\circ}}{\text{exterior angle}}$

(a) $n=\frac{360^{\circ}}{72^{\circ}}=5$ (yes)

(b) $n=\frac{360^{\circ}}{32^{\circ}}=11.25$ (no)

(c) $n=\frac{360^{\circ}}{40}=9$ (yes)

(d) $n=\frac{360^{\circ}}{55}=6.54$ (no)

(e) $n=\frac{360^{\circ}}{60}=6$ (yes)


(ii) Is it possible to draw a regular polygon with interior angles
(a) 120° (b) 156° (c) 145° ? Where possible , state the number of sides.

Sol :

(a) Interior angle=120° 

Exterior angle=180°-120°=60°

Number of sides$=\frac{360^{\circ}}{\text{exterior angle}}$

$n=\frac{360^{\circ}}{60}=6$ (yes)


(b) Interior angle=156° 

Exterior angle=180°-156°=24°

$n=\frac{360^{\circ}}{24^{\circ}}=15$ (yes)


(c) Interior angle=145°

Exterior angle=180°-145°=35°

$n=\frac{360^{\circ}}{35^{\circ}}=10.28$ (No)



Q9 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 9

The number of sides of two regular polygons are in the ratio of 3:2 and their interior angles are in the ratio 5:3 . Find the number of their sides.

Sol :

Ratio of sides=3:2

Ratio of interior angle=5:3

Sides of 1st polygon=3x

Sides of 2nd polygon=2x

Sum of interior angles of 1st polygon=(3x-2)×180°

Sum of interior angles of 2nd polygon=(2x-2)×180°

According to question,

$\frac{(3 x-2) \times 180^{\circ}}{(2 x-2) \times 180^{\circ}}=\frac{5}{3}$

$\frac{(3 x-2) }{(2 x-2) }=\frac{5}{3}$

3(3x-2)=5(2x-2)

9x-6=10x-10

10-6=10x-9x

4=x or x=4

Number of sides are

3x=3×4=12

2x=2×4=8




Q10 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 10

The sides of a pentagon are produced in order and the exterior angles so obtained measure 2x+20° , x-10° , 3x+30° , 4x-15° , 5x-10° . Find the measure of x and find all the exterior angles of the pentagon.

Sol :

Sum of exterior angles of polygon is 360°

2x+20°+x-10°+3x+30°+4x-15°+5x-10°=360°

2x+x+3x+4x+5x+20°-10°+30°-15°-10°=360°

15x+50°-35°=360°

15x+15=360°

15x=360°-15°

15x=345°

$x=\frac{345}{15}$=23°

All angles are 

2x+20°=2(23°)+20°=46°+20°=66°

x-10°=23°-10°=13°

3x+30°=3(23°)+30°=69°+30°=99°

4x-15°=4(23°)-15°=92°-15°=77°

5x-10°=5(23°)-10°=115°-10°=105°




Q11 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 11

The ratio between the interior and exterior angles of a regular polygon is 8:1. Find
(i) The number of sides of the regular polygon
(ii) each exterior angle of the polygon

Sol :

Let the common ratio be x

Interior angle : Exterior angle=8x : 1x

Also,

Interior angle+Exterior angle=180°

8x+1x=180°

9x=180°

$x=\frac{180}{9}$=20°

So, each exterior angle is 20°

Number of sides$=\frac{360^{\circ}}{20^{\circ}}=18^{\circ}$

(i) n=18

(ii) 20°



Q12 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 12

An octagon has two pairs of equal angles , one measuring 72° and the other 56° and 4 equal angles . Find the size of equal angles.

Sol :

An octagon has 8 sides:

Find the sum of all the interior angles:

Sum of interior angles = (n - 2)×180 where n is the number of sides

Sum of interior angles = (8 - 2)×180 = 1080º


Find the total of the 4 equal angles:

4 equal angles = 1080 - [(2×72) +(2×56)]

=1080 -(144 + 112)

=1080 - 256= 824º


Find one equal angle:

4 equal angles = 824º

1 equal angle = 824 ÷ 4 =206º



Q13 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 13

Each exterior angle of a regular polygon is two-thirds of its interior angle. Find the number of sides in the regular polygon

Sol :

Let the interior angle be x

then exterior angle be $\frac{2x}{3}$

Also,

Interior angle+Exterior angle=180º

$x+\frac{2 x}{3}=180$

$\frac{3x+2x}{3}=180$

5x=180×3

$x=\frac{180\times 3}{5}$

x=36×3=108º


Each exterior angle be $\frac{2x}{3}=\frac{2\times 108}{3}$

=2×36=72º

Number of sides (n)$=\frac{360}{\text{exterior angle}}=\frac{360}{72}$

=5



Q14 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 14

Each interior angle of a regular polygon is 160° . Find the interior angle of regular polygon which has double the number of sides as the given polygon.

Sol :

Each interior angle=160°

Each exterior angle=180°-160°=20°

Number of sides (n)$=\frac{360}{\text{exterior angle}}=\frac{360}{20}$

=18

ATQ,
New Polygon has double number of sides=2×18=36
Each Exterior angle$=\frac{360}{\text{Number of sides}}=\frac{360}{36}$
=10°
Interior angle+Exterior angle=180°
Interior angle=180°-10°=170°



Q15 | Ex-19E | Class 8 | S.Chand | Composite maths | chapter 19 |Special Types of Quadrilaterals | myhelper
OPEN IN YOUTUBE

Question 15

Two interior angles of a polygon are right angles and sum of remaining angles is 720°. Find the number of sides of the polygon.

Sol :

90°+90°+720°=(n-2)×180°

900=(n-2)×180°

$(n-2)=\frac{900}{180}$

n-2=5

n=5+2=7

S.chand books class 8 maths solution chapter 19 Special Types of Quadrilaterals Exercise 19D

 EXERCISE 19 D


Q1 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper


Question 1

EFGH is a rhombus. Find a , b , c









Sol :
All sides of rhombus are equal .
Thus , GF=HG or c=10

Also,
Diagonals bisect each other . 
So, OE=OG or a=8

In Right triangle EOF (Diagonals of rhombus are perpendicular bisectors)

Using Pythagoras theorem
Hypotenuse2=Height2+Base2
(EF)2=(OE)2+(OF)2
(10)2=(8)2+(OF)2
100=64+(OF)2
(OF)2=100-64

OF=√36=6 or b=6



Q2 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 2

PQRS is a rectangle whose diagonals intersect at point O. IF OP=4x-1 and OS=2x+7. Find the value of x.





Sol :

Diagonals of rectangle bisect each other.Also ,Diagonals of rectangle are of equal length.

Thus, PO=SO

4x-1=2x+7

4x-2x=7+1

2x=8

$x=\frac{8}{2}=4$



Q3 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 3

The diagonals of a rectangle ABCD intersect at O. If ∠AOB=114° , find ∠ACD and ∠ADB .

Sol :





Given : ∠AOB=114°

Diagonals of rectangle bisect each other. Also ,Diagonals of rectangle are of equal length.

Thus, OA=OB 
So,ΔAOB is a isosceles triangle. 
∴∠OAB=∠OBA=x

In ΔAOB
∠OAB+∠OBA+∠AOB=180° (Angle sum property of triangle)
x+x+114°=180°
2x=180°-114°=66
2x=66°
$x=\frac{66}{2}$
x=33°=∠OAB

Opposite sides of rectangle are parallel thus diagonals works as transversal.
∠ACD=∠AOB (alternate interior angle)
∴∠OAB=33°=∠ACD

∠ADB=∠DBC (alternate interior angle)
also, All corner angles of rectangle are of 90°
∴∠DBC=90°-∠ABO
∠DBC=90°-33°=57°


Q4 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 4

ABCD is a rhombus with ∠BDC=38°. Find ∠BCD






Sol :

∠DOC=90° ∵Rhombus diagonals bisect each other at 90°

In ΔDOC

∠CDO+∠DOC+∠OCD=180° (angle sum property of triangle)

38°+90°+∠OCD=180°

128°+∠OCD=180°

∠OCD=180°-128°=52°


Since, Rhombus diagonals bisect angles.

So,

∠BCD=∠BCO+∠OCD

∠BCD=∠OCD+∠OCD

∠BCD=2×52°=104°



Q5 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 5

PQRS is a rhombus with ∠SPR=44°. Find ∠PSQ and ∠PQR.

Sol :






∠POS=90° (Rhombus diagonals bisect each other at 90°)

In ΔPOS,

∠POS+∠OPS+∠OSP=180° (Angle sum property of triangle)

90°+44°+∠OSP=180°

∠OSP=180°-(99°+44°)

∠OSP=46° or ∠PSQ=46°

Also, ∠PSQ=∠SQR=46° (alternate interior angle)

∠PQR=∠PQS+∠SQR

Since, Rhombus diagonals bisect corner angles .

So, ∠PQS=∠SQR=46°

∠PQR=46°+46°=92°



Q6 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 6

(i) ABCD is a rhombus. ∠BAC=37°. Draw a sketch and find the four angles of the rhombus.

Sol :









Diagonals of rhombus are angle bisectors.
∴∠CAB=∠CAD

∠DAB=∠CAB+∠CAD
∠DAB=37°+37°=74°

In ΔAOB
∠AOB+∠OAB+∠OBA=180° (angle sum property of triangle)
90°+37°+∠OBA=180°
∠OBA=180°-(90°+37°)
∠OBA=180°-127°=53°

∠OBA=∠DBA=∠DBC=46° (Diagonals of rhombus are angle bisectors.)
∠ABC=DBA+DBC
∠ABC=53°+53°=106°

Opposite angles of rhombus are equal.
∴∠ABC=∠ADC=106°
∴∠DAB=∠BCD=74°

(ii) If an angle of a rhombus is 50°. Find the size of the angle of one of the triangles which are formed by the diagonals.






Sol :

Given : ∠A=50° 

Diagonals of rhombus are angle bisector.
∴∠OAB$=\frac{50}{2}$=25°

Diagonals of rhombus are perpendicular bisector.
∴∠AOB=90°

In ΔAOB
∠OAB+∠AOB+∠OBA=180° (angle sum property of triangle)
25°+90°+∠OBA=180°
∠OBA=180°-(90°+25°)
∠OBA=180°-115°
∠OBA=65°

Three angles of triangle are 25°,65°,90°



Q7 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 7

If the base angles of an isosceles trapezium are 56° each, what is the measure of the other two angles ?

Sol :





In Isosceles trapezium, base angles are equal in measure.

∠D=∠C=56°

Also, Opposite angles are supplementary. 

∠D+∠B=180°
56°+∠B =180°
∠B =180°-56°=124°
∠B=124°

∠B=∠A=124°

Measure of the other two angles is 124°



Q8 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 8

Calculate the angles marked with small letters in the following diagrams.

(i) Rectangle







Sol :

∠AOB=∠DOC=100° (Vertically Opposite Angle)

Diagonals of rectangle bisect each other.

∴DO=OC thus ΔDOC is isosceles therefore,their opposite angles are equal.

i.e. ∠ODC=∠OCD=a


In ΔDOC

∠DOC+∠ODC+∠OCD=180° (Angle sum property of triangle)

100°+a+a=180°

2a=180°-100°

2a=80°

$a=\frac{80}{2}$=40°


(ii) Rectangle








Sol :
∵Diagonals of rectangle are perpendicular bisector.
∠BOC=90° 

Corner angles of rectangle is 90°
∴∠OBC=90°-23°=67°

In ΔBOC,
∠BOC+∠OBC+∠OCB=180° (Angle sum property of triangle)
∠90°+∠67°+∠OCB=180°
∠OCB=180°-(90°+67°)
∠OCB=180°-157°=23°
or ∠a=23°

∠OCD=90°-∠OCB
∠OCD=90°-23°=67°
or b=67°

(iii) Rhombus





Sol :

Diagonals of rhombus are perpendicular bisector and angle bisectors.






∠OFE=∠OHG=57.5°


In ΔHOG,

∠HOG+∠OHG+∠OGH=180° (Angle sum property of triangle)

90°+57.5°+x=180°

x=180°-147.5°=32.5°


(iv) Rhombus








∠z=∠PSQ=65° (alternate interior angle)

Diagonals of rhombus are perpendicular bisector.

∴∠x=90° 


In ΔSLP,

∠PSL+∠SLP+∠SPL=180° (Angle sum property of triangle)
65°+90°+∠SPL=180°
155°+∠SPL=180°
∠SPL=180°-155°=25°
or y=25°


(v) Square






Sol :

Opposite sides are parallel in square.
∠DXA=∠CXY=84° (Vertically Opposite Angles)

Diagonals bisect interior angle. Also , all interior angle is 90°
∴∠DAX$=\frac{90}{2}$=45°

∠DAX=∠ACB=45° (alternate interior angle)

In ΔDXA,

∠DXA+∠ADX+∠DAX=180° (Angle sum property of triangle)
84°+∠ADX+45°=180°
∠ADX=180°-129°=51°
or ∠b=51°

∠ADX=∠XYC=51°
or ∠a=51°


(vi) Square






Sol :

Diagonals of square are angle bisector.

Also, Corner angles are 90°

∴∠MDN$=\frac{90}{2}$=45°


In ΔNMD

Exterior angle of a triangle is equal to sum of two interior angles

∴∠x=∠NMD+∠NDM

∠x=48°+45°=93°



Q9 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 9

ABCD is kite. Find the angles marked x and y in the given figures.
(i) 


Sol :
Diagonals of kite are perpendicular bisector.
∴∠BOA=90°

In ΔBOA,
∠ABO+∠BOA+∠OAB=180°
18°+90°+∠OAB=180°
108°+∠OAB=180°
∠OAB=180°-108°=72°

In kite the longer diagonal bisects the pair of opposite angles.
∴∠OAB=OAD=72°
or x=72° 

Also,
∠BOC=90°
∠BCO=29°

In ΔBOC,
∠BOC+∠BCO+∠OBC=180°
90°+29°+y=180°
119°+y=180°
y=180°-119°=61°


(ii) 









Sol :

In kite,

It has one pair of opposite angles (obtuse) that are equal. Here, ∠B=∠D=y
or y=148°

In quadrilateral ABCD,
∠A+∠B+∠C+∠D=360° (Angle sum property of quadrilateral)
47°+148°+x+148°=360°
343°+x=360°
x=360°-343°=17°


Q10 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 10

ABCD is an isosceles trapezium and ABEF as a kite. ∠FAB= 43° and ∠AFE=137° . Find x and y .







Sol :

Kite has one pair of opposite angles (obtuse) that are equal.
Here, ∠F= ∠B

Also,
In quadrilateral ABEF
∠A+∠F+∠E+∠B=360° (Angle sum property of quadrilateral)
43°+137°+∠E+137°=360°
∠E=360°-317°=43°

∠CBE+∠ABE+∠ABC=360°
115°+137°+∠ABC=360°
∠ABC=360°-252°=108°

In isosceles trapezium sum of opposite angles is 180° 
∠ABC+∠ADC=180°
108°+∠ADC=180°
∠ADC=180°-108°=72°

The base angles are the same in isosceles trapezium.
∠ADC=∠BCD=72°
or y=72°


Q11 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 11

If the diagonals of a rhombus are 12 cm and 16 cm, find the length of each side.

Sol :

Diagonals of rhombus bisect each other.

∴AO$=\frac{12}{2}$=6

∴BO$=\frac{16}{2}$=8


Rhombus diagonals are perpendicular bisector.

In Right angled triangle AOB

Using Pythagoras theorem
(Hypotenuse)2=(Height)2+(Base)2
(AB)2=(OA)2+(OB)2
(AB)2=(6)2+(8)2
(AB)2=36+64
AB=√100
AB=10

All sides of rhombus is equal so all other sides are 10



Q12 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 12

ABCD is a rhombus and its diagonals intersect at O.
(i) Is ΔAOB similarity ΔBOC? State the congruence condition used.
(ii) Also, state if ∠BCO=∠DCO .Deduce that each diagonal of a rhombus bisects the angles through which it passes.








Sol :

(i) Yes, 

In ΔBOC and ΔAOB

AO=OC [In a rhombus diagonals bisect each other]
OB=OB (Common)
AB=BC [All sides of a rhombus are equal]

By using SSS Congruency,
ΔBOC≅ΔAOC

(ii) Yes, 

∠BCO=∠DCO (Diagonals of rhombus are angle bisector)

S.chand books class 8 maths solution chapter 19 Special Types of Quadrilaterals exercise 19 C

 EXERCISE 19 C

Question 1

For each of the statements given below, indicate if it is true(T) or false(F):
(i) A rectangle is a parallelogram
(ii) A square is a rectangle
(iii) A parallelogram is a rhombus
(iv) A square is a rhombus
(v) A rectangle is a square
(vi) A square is a parallelogram

Sol :

(i) T
(ii) T
(iii) F
(iv) T
(v) F
(vi) T

Question 2

What kind of a quadrilateral is the following ?
The diagonals and the sides form four congruent right-angled triangles.

Sol :

Rhombus


Question 3

PQRS is a quadrilateral. What kind of quadrilateral is it if
(i) PQ is parallel to RS and the diagonals are equal in length ?
(ii) PQ and RS are parallel and ∠P=∠R ?

Sol :

Isosceles trapezium


Question 4

Which of the following are true for a rhombus ?
(i) It has two pairs of parallel sides
(ii) It has two pairs of congruent angles
(iii) It has two pairs of congruent sides
(iv) Two of its angles are right angles
(v) Its diagonals bisect each other and are at right angles
(vi) Its diagonals are congruent and perpendicular
(vii) It has all its sides of equal length

Sol :

(i) T
(ii) T
(iii) T
(iv) F
(v) T
(vi) F
(vii) T


Question 5

The diagonals of a quadrilateral are perpendicular to each other to such a quadrilateral always a rhombus? if your answer is a 'no' , draw a figure to justify answer

Sol :

No, A kite also has this property


Question 6

A window frame has one diagonal longer than the other.Is the window frame a rectangle? Why or why not ?

Sol :

No, diagonals of a rectangle should be equal 


Question 7

What kind of quadrilateral is formed when the mid-points of the sides of the following are joined ?
(i) a rectangle
(ii) a rhombus
(iii) a kite
(iv) an isosceles trapezium

Sol :

(i) Rhombus

(ii) Rectangle

(iii) Rectangle

(iv) Rhombus

S.chand books class 8 maths solution chapter 19 Special Types of Quadrilaterals exercise 19 B

 EXERCISE 19 B


Q1 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 1

In a parallelogram PQRS, ∠S=75° .Determine the measures of ∠P and ∠Q.

Sol :








Q2 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 2

The measures of two adjacent angles of a parallelogram are in the ratio 2:7. Find the measure of each of the parallelogram.

Sol :











Q3 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 3

Two opposite angles of a parallelogram are 6x-17° and x+63°. Find the measure of each angle of the parallelogram.

Sol :













Q4 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 4

Can a quadrilateral ABCD be a parallelogram , if
(i) AB=DC=5cm, AD=3.8cm and BC=3.6cm
(ii) ∠A=95° , ∠B=75°
(iii) ∠B=105° , ∠D=75°

Sol :











Q5 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 5

EFGH is a parallelogram.Find x, y and z . Also , state the properties you use to find them.






Sol :











Q6 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 6

ABCD and EFGH are parallelograms. Find the measure of x





Sol :












Q7 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper


Question 7

PQRS is a parallelogram. Find x and y. The given lengths are in cm






Sol :

Diagonals bisect each other in parallelogram

∴x+7=20

x=20-7=13


also, x+y=16

13+y=16

y=16-13=3



Q8 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 8

In a ΔABC, D, E, F are respectively, the mid-points of BC , CA and AB. If the lengths of sides AB,BC and CA are 17 cm, 18 cm and 19 cm respectively, find the perimeter of ΔDEF






Sol :

The segment joining the midpoints of two sides of a triangle is parallel to the third side and half as long as the third side.













Q9 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper


Question 9

In the figure, ABCD is a parallelogram in which ∠A=60°. If the bisectors of ∠A and ∠B meet at P,prove that AD=DP,PC=BC and DC=2AD





Sol :













Q10 | Ex-19D | Class-8 | Composite maths | Special Types of Quadrilaterals | Schand | Chapter 19 | myhelper

Question 10

In the figure, ABCD is a parallelogram and E is the mid-point of side BC. If DE and AB when produced meet at F, prove that AF=2AB.





Sol :



S.chand books class 8 maths solution chapter 19 Special Types of Quadrilaterals exercise 19 A

 EXERCISE 19 A


Question 1

What would you call a figure having four sides out of which two opposite sides are parallel ?

Sol :

Trapezium


Question 2

What would you call a figure having four sides, the opposite sides parallel and the angles at the corner right angles ?

Sol :

Rectangle


Question 3

What would you call a figure having four equal sides, the opposite sides parallel and the angles at the corners right angles ?

Sol :

Square


Question 4

What shape is a one-rupee currency note ?

Sol :

Rectangle


Question 5

Write true or false
(i) Every quadrilateral is a parallelogram
(ii) Every parallelogram is a rhombus
(iii) Every square is a rhombus
(iv) Every square is a rectangle
(v) No parallelogram is a square
(vi) Every square is a parallelogram

Sol :
(i) False
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) False

Question 6

ABCD is a parallelogram.What special name will you give it , if the following additional facts are known ?
(i) AB=AD
(ii) ∠BAD is a right angle
(iii) AB=AD and ∠BAD = right angle

Sol :
(i) Rhombus
(ii) Rectangle
(iii) Square

Question 7

DE are points on sides AB , AC of Δ such that DE||BC. What is a quadrilateral BCED called ?

Sol :

Trapezium


Question 8

How does a trapezium differ from a parallelogram ?

Sol :

A trapezium has one pair of opposite sides parallel , while a parallelogram has two pairs of opposite sides parallel

Contact Form

Name

Email *

Message *