Showing posts with label Exercise 7D. Show all posts
Showing posts with label Exercise 7D. Show all posts

S.chand class 6 Mathematics Chapter 7 Exercise 7D

 Exercise 7D

Question 1

Here are two different factor trees for 84 . Write the missing numbers.

<image to be added>


Question 2

Write the prime factorisation of each of the following numbers.

(i) 28

(ii) 40

(iii) 75

(iv) 156

(v) 180

(vi) 256

(vii) 336

(viii) 495

(ix) 770

(x) 1260

(xi) 1800


Multiple Choice Questions (MCQs)

Tick (✔) the correct option.


3. What is the number of prime factors of 30030 ?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) None of these

4. The number of distinct prime factors of the smallest 5 -digit number is

(a) 2

(b) 4

(c) 6

(d) 8

5. The sum of the prime factors of 1729 is

(a) 13

(b) 19

(c) 32

6. In which of the following expressions prime factorisation has been done?

(d) 39

(a) $36=2 \times 2 \times 9$

(b) $95=1 \times 5 \times 19$

(c) $42=2 \times 3 \times 7$

(d) $100=2 \times 2 \times 25$






























RS Aggarwal solution class 8 chapter 7 Factorisation Exercise 7D

Exercise 7D

Page-102

Q1 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 1:

Factorise:
x2 + 5x + 6

Answer 1:

The given expression is x2+ 5x+ 6.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =5 Product =6Clearly, the numbers are 3 and 2. x2+ 5x+ 6 =  x2+ 3x + 2x + 6                       =x(x+3) +2 (x+3)                        =(x+3) (x+2)     

Q2 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 2:

Factorise:
y2 + 10y + 24

Answer 2:

The given expression is y2+ 10y + 24.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =10 Product =24Clearly, the numbers are 6 and 4.y2+ 10y + 24 =  y2+ 6y + 4y + 24                           = y (y+6) +4 (y+6)                           = (y+6) (y+4)     


Q3 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 3:

Factorise:
z2 + 12z + 27

Answer 3:

The given expression is z2+ 12z+ 27.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =12 Product =27Clearly, the numbers are 9 and 3. z2+ 12z+ 27 = z2+ 9z + 3z + 27                       =z(z+9) +3(z+9)                        =(z+9) (z+3)     


Q4 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 4:

Factorise:
p2 + 6p + 8

Answer 4:

The given expression is p2+ 6p + 8.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =6 Product =8Clearly, the numbers are 4 and 2. p2+ 6p + 8 =  p2+ 4p + 2p +8                       =p(p+4) +2 (p+4)                        =(p+4) (p+2)     

Q5 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 5:

Factorise:
x2 + 15x + 56

Answer 5:

The given expression is x2+ 15x + 56.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =15 Product =56Clearly, the numbers are 8 and 7. x2+ 15x + 56= x2+ 8x + 7x +56                          =x(x+8) +7 (x+8)                            =(x+8) (x+7)     

Q6 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 6:

Factorise:
y2 + 19y + 60

Answer 6:

The given expression is y2+ 19y + 60.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =19 Product =60Clearly, the numbers are 15 and 4.y2+ 19y + 60= y2+ 15y + 4y +60                          =y(y+15) +4 (y+15)                            =(y+15) (y+4)     

Q7 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 7:

Factorise:
x2 + 13x + 40

Answer 7:

The given expression is x2+ 13x + 40.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =13 Product =40Clearly, the numbers are 8 and 5.x2+ 13x + 40= x2+ 8x + 5x +40                          =x(x+8) +5 (x+8)                            =(x+8) (x+5)     

Q8 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 8:

Factorise:
q2 − 10q + 21

Answer 8:

The given expression is q2-10q + 21.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-10 Product =21Clearly, the numbers are -7 and -3.q2-10q + 21= q2-7q -3q+ 21                          =q(q-7) -3 (q-7)                            =(q-7) (q-3)     

Q9 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 9:

Factorise:
p2 + 6p − 16

Answer 9:

The given expression is p2+ 6p -16.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =6 Product =-16Clearly, the numbers are 8 and -2. p2+ 6p -16=  p2+8p-2p -16                          =p(p+8) -2 (p+8)                            =(p+8) (p-2)     


Q10 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 10:

Factorise:
x2 − 10x + 24

Answer 10:

The given expression is x2-10x +24.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-10 Product =24Clearly, the numbers are -6 and -4.x2-10x +24=  x2-6x-4x +24                        =x(x-6) -4 (x-6)                            =(x-6) (x-4)     


Q11 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 11:

Factorise:
x2 − 23x + 42

Answer 11:

The given expression is x2-23x + 42.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-23 Product =42Clearly, the numbers are -21 and -2.x2-23x + 42=  x2-21x-2x + 42                        =x(x-21) -2 (x-21)                            =(x-21) (x-2)     

Q12 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 12:

Factorise:
x2 − 17x + 16

Answer 12:

The given expression is x2-17x + 16.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-17 Product =16Clearly, the numbers are -16 and -1.x2-17x + 16=  x2-16x-x + 16                        =x(x-16) -1 (x-16)                            =(x-16) (x-1)     


Page-103

Q13 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 13:

Factorise:
y2 − 21y + 90

Answer 13:

The given expression is y2-21y + 90.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-21 Product =90Clearly, the numbers are -15 and -6.y2-21y + 90= y2-15y-6y + 90                        =y(y-15) -6 (y-15)                            =(y-15) (y-6)     

Q14 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 14:

Factorise:
x2 − 22x + 117

Answer 14:

The given expression is x2-22x + 117.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-22 Product =117Clearly, the numbers are -13 and -9. x2-22x + 117=  x2-13x -9x+ 117                        =x(x-13) -9 (x-13)                            =(x-13) (x-9)     

Q15 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 15:

Factorise:
x2 − 9x + 20

Answer 15:

The given expression is x2-9x + 20.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-9 Product =20Clearly, the numbers are -5 and -4. x2-9x + 20=   x2-5x-4x + 20                        =x(x-5) -4 (x-5)                            =(x-5) (x-4)     


Q16 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 16:

Factorise:
x2 + x − 132

Answer 16:

The given expression is x2+x -132.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =1 and Product =-132Clearly, the numbers are 12 and -11.x2+ x -132=  x2+12x-11x -132                        =x(x+12) -11 (x+12)                            =(x+12) (x-11)     

Q17 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 17:

Factorise:
x2 + 5x − 104

Answer 17:

The given expression is x2+5x -104.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =5 Product =-104Clearly, the numbers are 13 and -8.x2+5x -104=  x2+13x-8x -104                        =x(x+13) -8 (x+13)                            =(x+13) (x-8)     

Q18 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 18:

Factorise:
y2 + 7y − 144

Answer 18:

The given expression is y2+7y -144.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =7 Product =-144Clearly, the numbers are 16 and -9.y2+7y -144= y2+16y-9y -144                        =y(y+16) -9 (y+16)                            =(y+16) (y-9)     


Q19 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 19:

Factorise:
z2 + 19z − 150

Answer 19:

The given expression is z2+19z -150.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =19 Product =-150Clearly, the numbers are 25 and -6.z2+19z -150= z2+25z-6z -150                        =z(z+25) -6 (z+25)                            =(z+25) (z-6)     

Q20 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 20:

Factorise:
y2 + y − 72

Answer 20:

The given expression is y2+y -72.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =1 Product =-72Clearly, the numbers are 9 and -8. y2+y -72=  y2+9y-8y -72                        =y(y+9) -8 (y+9)                            =(y+9) (y-8)     

Q21 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 21:

Factorise:
a2 + 6a − 91

Answer 21:

The given expression is a2+6a -91.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =6 Product =-91Clearly, the numbers are 13 and -7.a2+6a -91=  a2+13a-7a -91                        =a(a+13) -7 (a+13)                            =(a+13) (a-7)     

Q22 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 22:

Factorise:
p2 − 4p − 77

Answer 22:

The given expression is p2-4p -77.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-4 Product =-77Clearly, the numbers are -11 and 7.p2-4p -77=  p2-11p+7p -77                        =p(p-11) +7 (p-11)                         =(p-11) (p+7)     

Q23 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 23:

Factorise:
x2 − 7x − 30

Answer 23:

The given expression is x2-7x -30.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-7 Product =-30Clearly, the numbers are -10 and 3. x2-7x -30=   x2-10x+3x -30                        =x(x-10) +3 (x-10)                         =(x-10) (x+3)     

Q24 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 24:

Factorise:
x2 − 11x − 42

Answer 24:

The given expression is x2-11x -42.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-11 Product =-42Clearly, the numbers are -14 and 3. x2-11x -42=   x2-14x+3x -42                        =x(x-14) +3 (x-14)                         =(x-14) (x+3)     

Q25 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 25:

Factorise:
x2 − 5x − 24

Answer 25:

The given expression is x2-5x -24.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-5 Product =-24Clearly, the numbers are -8 and 3.x2-5x -24=   x2-8x+3x -24                        =x(x-8) +3 (x-8)                         =(x-8) (x+3)     

Q26 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 26:

Factorise:
y2 − 6y − 135

Answer 26:

The given expression is y2-6y -135.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-6 Product =-135Clearly, the numbers are -15 and 9.y2-6y -135=   y2-15y+9y -135                        =y(y-15) +9 (y-15)                         =(y-15) (y+9)     

Q27 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 27:

Factorise:
z2 − 12z − 45

Answer 27:

The given expression is z2-12z -45.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-12 Product =-45Clearly, the numbers are -15 and 3. z2-12z -45=    z2-15z+3z -45                        =z(z-15) +3 (z-15)                         =(z-15) (z+3)     

Q28 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 28:

Factorise:
x2 − 4x − 12

Answer 28:

The given expression is x2-4x -12.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-4 Product =-12Clearly, the numbers are -6 and 2.x2-4x -12=   x2-6x +2x -12                        =x(x-6) +2 (x-6)                         =(x-6) (x+2)     

Q29 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 29:

Factorise:
3x2 + 10x + 8

Answer 29:

The given expression is 3x2+10x +8.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =10Product =3×8=24Clearly, the numbers are 6 and 4.3x2+10x +8=  3x2+10x +8                        =3x2+6x+4x +8                         =3x(x+2)+4 (x+2)                           =(x+2) (3x +4 )       

Q30 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 30:

Factorise:
3y2 + 14y + 8

Answer 30:

The given expression is 3y2+14y +8Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =14 Product=24Clearly, the numbers are 12 and 2.3y2+14y +8= 3y2+12y+2y +8                         =3y(y+4)+2 (y+4)                           =(3y+2) (y+4 )       

Q31 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 31:

Factorise:
3z2 − 10z + 8

Answer 31:

The given expression is 3z2-10z +8.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-10 Product =3×8=24Clearly, the numbers are -6 and -4.3z2-10z +8=  3z2-6z-4z +8                        = 3z(z-2)-4(z -2)                         =(3z-4)(z-2)                              

Q32 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 32:

Factorise:
2x2 + x − 45

Answer 32:

The given expression is 2x2+x -45.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =1 Product =-45×2=-90Clearly, the numbers are 10 and -9.2x2+x -45=  2x2+10x-9x -45                      = 2x(x +5) -9(x+5)                      =(2x-9)(x+5)                              

Q33 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 33:

Factorise:
6p2 + 11p − 10

Answer 33:

The given expression is 6p2+11p -10.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =11 Product =6×-10=-60Clearly, the numbers are 15 and -4.6p2+11p -10=  6p2+15p -4p-10                          = 3p(2p +5) -2(2p+5)                          =(2p+5)(3p-2)                              

Q34 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 34:

Factorise:
2x2 − 17x − 30

Answer 34:

The given expression is 2x2-17x -30.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-17 Product =-30×2=-60Clearly, the numbers are -20 and 3.2x2-17x -30=  2x2-20x+3x -30                         = 2x(x -10) +3(x-10)                         =(2x+3)(x-10)                              

Q35 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 35:

Factorise:
7y2 − 19y − 6

Answer 35:

The given expression is 7y2-19y -6.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-19 Product =7×-6=-42Clearly, the numbers are -21 and 2.7y2-19y -6= 7y2-21y+2y -6                         = 7y(y -3)+2(y-3)                         =(7y+2)(y-3)                              

Q36 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 36:

Factorise:
28 − 31x − 5x2

Answer 36:

The given expression is 28-31x-5x2.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-31Product =28×-5=-140Clearly, the numbers are -35 and 4.28-31x-5x2= 28+4x-35x-5x2                         = 4(x+7)-5x(7+x)                         =(x+7) (4-5x)                              

Q37 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 37:

Factorise:
3 + 23z − 8z2

Answer 37:

The given expression is 3+23z-8z2.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum = 23  Product = 3×-8=-24Clearly, the numbers are 24 and -1.3+23z-8z2= 3+24z-z-8z2                         = 3(1+8z)-z(1+8z)                         =(1+8z) (3-z)                              

Q38 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 38:

Factorise:
6x2 − 5x − 6

Answer 38:

The given expression is 6x2-5x -6.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-5 Product =-6×6=-36Clearly, the numbers are -9 and 4.6x2-5x -6= 6x2-9x+4x -6                         = 3x(2x-3)+2(2x-3)                         =(2x-3) (3x+2)                              

Q39 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 39:

Factorise:
3m2 + 24m + 36

Answer 39:

The given expression is 3m2+24m +36.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =24 Product =36×3=108Clearly, the numbers are 18 and 6.3m2+24m +36= 3m2+18m+6m +36                             = 3m(m+6)+6(m+6)                              =(3m+6) (m+6)=3m+2m+6                              

Q40 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 40:

Factorise:
4n2 − 8n + 3

Answer 40:

The given expression is 4n2-8n +3.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-8 Product =4×3=12Clearly, the numbers are -6 and -2.4n2-8n +3=4n2-2n -6n+3                      = 2n(2n-1)-3(2n-1)                      =(2n-1) (2n-3)                              

Q41 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 41:

Factorise:
6x2 − 17x − 3

Answer 41:

The given expression is 6x2-17x-3.Find two numbers that follow the conditions given below:Sum =-17 Product = 6×-3=-18Clearly, the numbers are -18 and 1.6x2-17x-3=6x2-18x+x-3                      = 6x(x-3)+1(x-3)                      =(6x+1) (x-3)                              

Q42 | Ex-7D | Class 8 | RS AGGARWAL | Factorisation | Chapter 7 | myhelper

Question 42:

Factorise:
7x2 − 19x − 6

Answer 42:

The given expression is 7x2-19x-6.Find two numbers that follow the conditions given below: Sum =-19 Product =7×-6=-42Clearly, the numbers are -21 and 2.7x2-19x-6=7x2-21x+2x-6                      = 7x(x-3)+2(x-3)                      =(7x+2) (x-3)                              

Contact Form

Name

Email *

Message *