Showing posts with label Exercise 1F. Show all posts
Showing posts with label Exercise 1F. Show all posts

SChand New Learning Composite Mathematics Class 7 Chapter 1 Integers Exercise 1F

 Exercise 1F

Question 1

A submarine submerged at a depth of -15 m, dives 20m more. What is the new depth of the submarine.

Sol :


Question 2

The temperature was -3°C in the morning and rose by 10°C by the non. What was the temperature at the noon?

Sol :


Question 3

The day time temperature on Mercury can reach 430°C.  The night time temperature can drop to -180°C how much can the temperature change during one day?

Sol :



Question 4

The lowest point of the Japanese trench in Pacific Ocean -10372 m. The lowest point of the Puerto Rico trench in the Atlantic Ocean is 1172 m higher . What is the depth of the Puerto Rico trench?

Sol :


Question 5

A submarine at -250 m dives to a depth of 6 times its initial depth. To what depth does the submarine dive?

Sol :


Question 6

The Temperature at 12 noon was 10°C above zero. If it decreases at the rate of 2°C/h until midnight at what time would be the temperature at midnight?

Sol :


Question 7

A multi-storey building has 25 floor above the ground level, each of height 5 m. It also has 3 floor in the basement each of height 5m. A lift in the building moves at the rate of 1m/s. If a man start from 50 m above the ground how long will it take to him to reach the second floor of the basement?

Sol :


Question 8

Ar a target shooting star in a fair , for every chance a person got he was paid 15 if he hit the target, and would have to pay 5 to the store keeper for every shot he missed how much money did Manish make if his shot a total of 25 times and missed 5 times?

Sol :


Question 9

A person earned 400 per day and out of this he is spent 225 per day. Calculate his savings for the month of June.

Sol :



SChand New Learning Composite Mathematics Class 6 Chapter 1 Knowing Our Numbers Exercise 1F

Exercise 1F

Question 1

(a) 68 nearest ten is 70

53 nearest ten is 50

∴ Estimate sum = 70 + 50

= 120

(b) 466 hundred is 500

325 hundred ten is 300

∴ Estimate sum = 500 + 300

= 800

(c) 8379 nearest hundred is 8400

264 nearest hundred is 300

Estimate sum = 8400 + 300

= 8700

(d) 1693 nearest thousand is 2000

4509 nearest thousand is 5000

Estimate sum = 2000 + 5000

= 7000

(e) 27,619 nearest ten thousand is 30,000

53, 987 nearest ten thousand is 50,000

∴ Estimate sum = 30,000 + 50,000

= 80,000.


Question 2

(a) 898 nearest hundred is 900

345 nearest hundred is 300

Estimate difference = 900 – 300

= 600

(b) 839 nearest ten is 840

48 nearest ten is 50

∴ Estimate difference = 840 – 50

= 790

(c) 362 nearest hundred is 400

279 nearest hundred is 300

Estimate difference = 400 – 300

= 100

(d) 5718 nearest thousand is 6000

2014 nearest thousand is 2000

∴ Estimate difference = 6000 – 2000

= 4000.

(e) 73,284 nearest thousand is 70,000

39,541 nearest ten thousand is 40,000

∴ Estimate difference = 70000 – 40000

= 30000


Question 3

(a) 68 nearest ten is 70

7 is not rounded off

∴ Estimated product = 70 x 7

= 490

(b) 523 nearest ten is 500

16 nearest ten is 20

∴ Estimate product = 500 x 20

10000

(c) 517 nearest ten is 500

68 nearest ten is 70

∴ Estimate product = 500 x 70

= 35,000

(d) 74 nearest ten is 70

87 nearest ten is 90

∴ Estimate product = 70 x 90

= 6300

(e) 408 nearest hundred is 400

189 nearest hundred is 200

∴ Estimate product = 400 x 200

= 80,000


Question 4

(a) 123 ÷ 8 => 120 ÷ 8 = 15

∴ Estimate quotient = 15

(b) 157 ÷ 19 => 160 ÷ 20 = 8

∴ Estimate quotient = 8

(c) 958 ÷ 49 => 1000 ÷ 50 = 20

∴ Estimate quotient = 20

(d) 7982 ÷ 1728 => 8000 ÷ 2000 = 4

∴ Estimate quotient = 4

(e) 17,869 ÷ 8,759 => 18,000 ÷ 9000 = 2

∴ Estimate quotient = 2


Question 5

(a) 7680 nearest thousand is 8000

4293 nearest thousand is 4000

∴ Estimate sum = 8000 + 4000

= 12000

(b) 58,734 nearest ten thousand is 60,000

14,695 nearest ten thousand is 10,000

∴ Estimate difference = 60,000 – 10,000

= 40,000

S.chand publication New Learning Composite mathematics solution of class 8 Chapter 1 Rational numbers Exercise 1F

 Exercise 1F


Q1 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 1

A group of friends hike $5\frac{3}{4}$ km, stops for lunch, and then hike another $3\frac{1}{5}$ km. How far did they hike?

Sol :

Before lunch hiking distance $=5\frac{3}{4}$km $=\frac{23}{4}$ km

After lunch hiking distance $=3\frac{1}{5}=\frac{16}{5}$ km 

Total distance$=\frac{23}{4}+\frac{16}{5}=\frac{115+64}{20}$

$=8\frac{19}{20}$km



Q2 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 2

Ms Joshi walks her dog $\frac{4}{5}$ km each day. What is the total distance that Ms Joshi walks her dog in 6 days?

Sol :

Ms Joshi walks her dog $\frac{4}{5}$ km each day

Total distance that Ms Joshi walks her dog in 6 days$=6\times \frac{4}{5}=\frac{24}{5}$ $=4\frac{4}{5}$km



Q3 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 3

Priya completes $\frac{1}{20}$ of her painting each day. How much of her painting does she complete 5 days?

Sol :

Priya completes $\frac{1}{20}$ of her painting each day

Priya completes a portion of painting in 5 day $=5\times \frac{1}{20}=\frac{1}{4}$



Q4 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 4

An oxygen tank contained $219\frac{2}{3}$ L of oxygen before $32\frac{1}{3}$ L were used. If the tank can hold $245\frac{3}{8}$ L, how much space in the tank is unused?

Sol :

An oxygen tank contained $219\frac{2}{3}=\frac{659}{3}$ L 

Oxygen used$=32\frac{1}{3}=\frac{97}{3}$ L

Capacity of tank$245\frac{3}{8}=\frac{1963}{8}$ L

Space unused in the tank $=\frac{1963}{8}-\left[\frac{659}{3}-\frac{97}{3}\right]$

$=\frac{1963}{8}-\frac{562}{3}=\frac{5883-4432}{24}$

$=\frac{1393}{24}=58\frac{1}{24}$ L



Q5 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 5

A water pipe has an outside diameter of 3.5 cm and a wall thickness of $\frac{25}{32}$ cm. What is the inside diameter of the pipe?







Sol :

Let ,

Inner diameter(d)=x

Outer diameter(D)=3.5cm

Thickness(t)$=\frac{257}{32}$cm

$t=\frac{3.5-d}{2}$

or $\frac{25}{32}=\frac{3.5-d}{2}$

or 3.5-d$=\frac{25\times 2}{32}$

or -d$=\frac{25}{16}-\frac{35}{10}$

or $d=\frac{35}{10}-\frac{25}{16}=\frac{560-250}{160}$

$=\frac{310}{160}=1\frac{15}{16}$cm



Q6 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 6

 Find the perimeter and area of a rectangular piece of land measuring $12\frac{1}{2}$m by $5\frac{1}{5}$ m. How much area of the land is left unused if 4 small square flower beds of side length 1 m are made at the center?

Sol :






Length of rectangle(L)$=12\frac{1}{2}$cm  $=\frac{25}{2}$cm

Breadth of rectangle (B)$=5\frac{1}{5}$cm $=\frac{26}{5}$ cm

Perimeter of rectangle=2(L+B)

$=2\left(\frac{25}{2}+\frac{26}{5}\right)$

$=2\left(\frac{125+52}{10}\right)=2\times \frac{177}{10}$

$=\frac{177}{5}=35\frac{2}{5}$cm

∴Area of rectangle(L×B)$=\left(\frac{25}{2}\times \frac{26}{5}\right)$

=65cm2

∴The flowered area=12=1cm2

∴4 flowered bed area=4×1=4cm2

∴Area of the land is left unused=(65-4)=61cm2



Q7 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 7

Out of a certain sum of money a boy spends $\frac{3}{5}$, and then $\frac{1}{4}$ of the remainder. He has Rs 15 left. How much amount had he at first?

Sol :

Total money=x

Money spend $=\frac{3x}{5}$

Remainder$=\frac{1}{4}\left(x-\frac{3x}{5}\right)$

ATQ,

$x-\left[\frac{3x}{5}+\frac{1}{4}\left(x-\frac{3x}{5}\right)\right]=15$

or $x-\left[\frac{3x}{x}+\frac{1}{4}\left(\frac{5x-3x}{5}\right)\right]=15$

or $x-\left[\frac{3x}{5}+\frac{2x}{20}\right]=15$

or $x-\left[\frac{12x+2x}{20}\right]=15$

or $x-\frac{14x}{20}=15$

or $\frac{20x-14x}{20}=15$

or 6x=15×20

or $x=\frac{515\times 20}{6}=50$

Ans 50



Q8 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 8

$10\frac{1}{2}$ tonnes of sand are to be shared between a number of builders. One of them receives $\frac{4}{7}$ of the total and the remaining sand is shared by 3 builders. How much does the fourth builder receive and how much sand does each of the other 3 builders receive?

Sol :

Total sand $=10\frac{1}{2}=\frac{21}{2}$ tonnes

Fourth builder get$=\frac{21}{2}\times \frac{4}{7}$=6 tonnes

Rest sand$=\frac{21}{2}-6=\frac{21-12}{2}=\frac{9}{2}$

Distributing into 3$=\frac{9}{2\times 3}=\frac{3}{2}$ tonnes 



Q9 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 9

A man aged 27 marries a woman aged 24, he dies at the age of 81 and she dies at the age of 91. For what fraction of his life is the man married? For what fraction of her life is the woman a widow?

Sol :

Man married life duration$=\frac{81-27}{81}=\frac{2}{3}$

Woman widow life duration$=\frac{91-(54+24)}{91}=\frac{91-48}{91}$ $=\frac{13}{91}=\frac{1}{7}$



Q10 | Ex-1F |Class 8 |Rational Numbers | S.Chand | New Learning | Composite maths | myhelper

Question 10

Shalini has to cut out circles a diameter $1\frac{1}{4}$ cm from an aluminium strip of dimensions $8\frac{3}{4}$ cm by $1\frac{1}{4}$ cm. How many full circles can Shalini cut? Also calculate the wastage of the aluminium strip.

Sol :

Circle diameter(d)$=1\frac{1}{4}$cm

Strip length$=8\frac{3}{4}=\frac{35}{4}$cm

Strip breadth$=1\frac{1}{4}=\frac{5}{4}$

∴Number of full circles which can be cut from the strip$=\frac{35}{4}\div \frac{5}{4}$

$=\frac{35}{4}\times \frac{4}{5}$

=7


$r=\dfrac{\frac{5}{4}}{2}=\frac{5}{8}$


Area of circle=πr2=$\pi\times \frac{5}{8}\times \frac{5}{8}$

$=\frac{22}{7} \times \frac{5}{8}\times \frac{5}{8}$cm2


Area of 7 circles $=7\times\frac{22}{7} \times \frac{5}{8}\times \frac{5}{8}$

$=\frac{275}{32}$cm2


Area of strip$=\frac{35}{4}\times \frac{5}{4}=\frac{175}{16}$cm2

∴Wastage=(Area of strip-Area of 7circles)

$=\frac{175}{16}-\frac{275}{32}$

$=\frac{175\times 2-275}{32}=\frac{350-275}{32}$

$=\frac{75}{32}=2\frac{11}{32}$ cm2

RS Aggarwal solution class 8 chapter 1 Rational Numbers Exercise 1F

Exercise 1F

Page-21


Q1 | Ex-1F | Class 8 | Rational Numbers | RS AGGARWAL | Chapter 1  | myhelper

Question 1:

Find a rational number between 14 and 13.

Answer 1:

Required number=12(14+13)=12(3+412)=(12×712)=724




Q2 | Ex-1F | Class 8 | Rational Numbers | RS AGGARWAL | Chapter 1 | myhelper

Question 2:

Find a rational number between 2 and 3.

Answer 2:

Required Number=12×(2+3)                               =52



Q3 | Ex-1F | Class 8 | Rational Numbers | RS AGGARWAL | Chapter 1 | myhelper

Question 3:

Find a rational number between -13 and 12.

Answer 3:

Required number=12×-13+12=12×-2+36=12×16=112



Q4 | Ex-1F | Class 8 | Rational Numbers | RS AGGARWAL | Chapter 1 | myhelper

Question 4:

Find two rational numbers between −3 and −2.

Answer 4:

Required number$=\frac{1}{2} \times(-3-2)$
$=\frac{1}{2}(-5)=\frac{-5}{2}$

We know:$-3<\frac{-5}{2}<-2$

Rational number between -3 and $\frac{-5}{2}=\frac{1}{2} \times\left(-3-\frac{5}{2}\right)$
$=\frac{1}{2}\left(\frac{-6-5}{2}\right)$
$=\frac{1}{2} \times \frac{-11}{2}$
$=\frac{-11}{4}$

Thus, the required numbers are $\frac{-5}{2}$ and $\frac{-11}{4}$



Q5 | Ex-1F | Class 8 | Rational Numbers | RS AGGARWAL | Chapter 1 | myhelper

Question 5:

Find three rational numbers between 4 and 5.

Answer 5:

Rational number between 4 and 5:12(4+5)=92Rational number between 4 and 92:12(4+92)=12(8+92)=12(172)=174Rational number between 92and 5:12(92+5)=12(9+102)=194We know:4<174<92<194<5
Thus, the three rational numbers are $\frac{17}{4}, \frac{9}{2}$ and $\frac{19}{4}$.



Q6 | Ex-1F | Class 8 | Rational Numbers | RS AGGARWAL | Chapter 1 | myhelper

Question 6:

Find three rational numbers between $\frac{2}{3}$ and $\frac{3}{4}$.

Answer 6:

Rational number between $\frac{2}{3}$ and $\frac{3}{4}$:

$=\frac{1}{2}\left(\frac{2}{3}+\frac{3}{4}\right)$

$=\frac{1}{2}\left(\frac{8+9}{12}\right)$

$=\frac{17}{24}$

We know:
$\frac{2}{3}<\frac{17}{24}<\frac{3}{4}$


Rational number between $\frac{2}{3}$ and $\frac{17}{24}$:

$=\frac{1}{2}\left(\frac{2}{3}+\frac{17}{24}\right)$

$=\frac{1}{2}\left(\frac{16+17}{24}\right)$

$=\frac{1}{2}\left(\frac{33}{24}\right)$

$=\frac{33}{48}=\frac{33 \div 3}{48 \div 3}=\frac{11}{16}$


Rational number between $\frac{17}{24}$ and $\frac{3}{4}$:

$=\frac{1}{2}\left(\frac{17}{24}+\frac{3}{4}\right)$

$=\frac{1}{2}\left(\frac{17+18}{24}\right)$

$=\frac{1}{2}\left(\frac{35}{24}\right)$

$=\frac{35}{48}$

We know:
$\frac{2}{3}<\frac{11}{16}<\frac{17}{24}<\frac{35}{48}<\frac{3}{4}$
Thus, the three rational numbers are $\frac{11}{16}, \frac{17}{24}$ and $\frac{35}{48}$



Q7 | Ex-1F | Class 8 | Rational Numbers | RS AGGARWAL | Chapter 1 | myhelper

Question 7:

Find 10 rational numbers between -34 and 56.

Answer 7:

LCM of 4 and 6 is 12.

Now,
$\frac{-3}{4}=\frac{-3 \times 3}{4 \times 3}=\frac{-9}{12}$ and $\frac{5}{6}=\frac{5 \times 2}{6 \times 2}=\frac{10}{12}$

Rational numbers lying between $\frac{-3}{4}$ and $\frac{5}{6}$ :

$\frac{-8}{12}, \frac{-7}{12}, \frac{-6}{12}, \frac{-5}{12}, \frac{-4}{12}, \ldots$ $\frac{1}{12}, \frac{2}{12}, \frac{3}{12}, \frac{4}{12}, \frac{5}{12}, \frac{6}{12}, \frac{7}{12}, \frac{8}{12}, \frac{9}{12}$

We can take any 10 out of these.



Q8 | Ex-1F | Class 8 | Rational Numbers | RS AGGARWAL | Chapter 1 | myhelper

Question 8:

Find 12 rational numbers between −1 and 2.

Answer 8:

We may write:
$-1=\frac{-10}{10}$ and $2=\frac{20}{10}$

Rational numbers between -1 and 2:-
$\frac{-9}{10}, \frac{-8}{10}, \frac{-7}{10}, \frac{-6}{10}, \frac{-5}{10}, \frac{-4}{10}, \ldots,$ $\frac{14}{10}, \frac{15}{10}, \frac{16}{10}, \frac{17}{10}, \frac{18}{10} \mathrm{and} \frac{19}{10}$
We can take any 12 numbers out of these.

Contact Form

Name

Email *

Message *