Showing posts with label Exercise 8E. Show all posts
Showing posts with label Exercise 8E. Show all posts

S.chand publication New Learning Composite mathematics solution of class 7 Chapter 8 Percentage and Its Applications Exercise 8E

Exercise 8E


Q1 | Ex-8E |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and Its Applications |Ch-7 |myhelper

Question 1

Ravi’s class has 18 boys and 12 girls. What is its percentage composition?

Sol :
∴Percentage of boys$=\frac{18}{30}\times 100$=60%

∴Percentage of girls$=\frac{12}{30}\times 100$=40%


Q2 | Ex-8E |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and Its Applications |Ch-7 |myhelper

Question 2

Chalk contains 10% calcium, 3% carbon and 12% oxygen. Find the amount of carbon and calcium (in grams) in 2 and $\frac{1}{2}$ kg of chalk.

Sol :

Amount of carbon$=\left(2\frac{1}{2}\times \frac{3}{100}\right)$ kg

$=\frac{6}{2}\times \frac{3}{100}=\frac{3}{40}$

∴Amount of calcium$=\left(2\frac{1}{2}\times \frac{10}{100}\right)$ kg

$=\left(\frac{5}{2} \times \frac{18}{100}\right)=\frac{1}{4}$




Q3 | Ex-8E |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and Its Applications |Ch-7 |myhelper

Question 3

An alloy contains 4% tin, 1% zinc and the remaining copper.

(a) What is the percentage composition of the alloy?

Sol :

Percentage of tin=4%

Percentage of zinc=1%

Percentage of copper=(100-5)=95%


(b) Find the mass (in kg) of each metal in 5 tonnes of the alloy.

Sol :

5 tonnes=5000 kg

Mass of tin $=\left(5000 \times \frac{4}{100}\right)$=200 kg

Mass of zinc $=\left(5000 \times \frac{1}{100}\right)$=50 kg

Mass of copper $=\left(5000 \times \frac{95}{100}\right)$=4750 kg



Q4 | Ex-8E |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and Its Applications |Ch-7 |myhelper

Question 4

A packet of cake mix has the composition of its contents shown on the label. Calculate the percentage composition of the cake mix.

Nutritional  value (per 50 g serve)

Protein

3.5 g
Fat

5.5 g

Carbohydrates

27 g
Other ingredients

14 g

Sol :

∴Percentage of protein$=\frac{3.5}{50} \times 100$=7% 

∴Percentage of fat$=\frac{5.5}{50} \times 100$=11% 

∴Percentage of carbohydrates$=\frac{27}{50} \times 100$=54% 

∴Percentage of other ingredients$=\frac{14}{50} \times 100$=28% 



Q5 | Ex-8E |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and Its Applications |Ch-7 |myhelper

Question 5

The average composition (by weight) of milk is shown in the table.

Ingredients

Percentage

Carbohydrate

5

Protein

3

Fat

4
Water

87

Other

1

(a) How many grams are there of each component in 1 kg of milk?

Sol :

[1 kg=1000 gm]

∴Quantity of carbohydrates$=\left(1000 \times \frac{5}{100}\right)$=50 gm

∴Quantity of protein$=\left(1000\times \frac{3}{100}\right)$=30gm

∴Quantity of fat$=\left(1000 \times \frac{4}{100}\right)$=40 gm

∴Quantity of water$=\left(1000 \times \frac{87}{100}\right)$=870 gm

∴Quantity of other ingredient$=\left(1000 \times \frac{1}{100}\right)$=10 gm


(b) How many grams of proteins are there in 7.5 kg of milk?

Sol :

7.5 kg=7500 gm

∴Quantity of protein$=\left(7500\times \frac{3}{100}\right)$=225 gm

S.chand publication New Learning Composite mathematics solution of class 8 Chapter 8 Percentage and Its Application Exercise 8E

 Exercise 8E


Q1 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Without using C.I. formula, calculate compound interest on:

Question 1

Rs. 6000 for 2 years at 10% p.a.

Sol :

P=6000, n=2 , R=10%

⇒$A=P\left(1+\frac{R}{100}\right)^n$

$=6000\left(1+\frac{10}{100}\right)^2$

=7260


∴CI=A-P

=7260-6000

=1260



Q2 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 2

Rs.15000 for 2 years at 8% p.a.

Sol :

P=15000 , n=2 , R=8%

⇒$A=P\left(1+\frac{R}{100}\right)^n$

$=15000\left(1+\frac{8}{100}\right)^2$

=17496


∴CI=A-P

=17496-15000
=2496


Q3 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 3

Rs. 50,000 for $2\dfrac{1}{2}$ years at 10% p.a.

Sol :

P=50000, $n=2\frac{1}{2}=\frac{5}{2}$ years , R=10%

⇒$A=P\left(1+\frac{R}{100}\right)^n$

$=50000\left(1+\frac{10}{100}\right)^{\frac{5}{2}}$

=63440


∴CI=A-P

=63440-50000
=13440



Q4 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 4

Rs. 16,000 for $1\dfrac{1}{2}$ years at 10% p.a., the interest being compounded half-yearly.

Sol :

P=16000 , $n=1\frac{1}{2}=\frac{3}{2}$ years , R$=\frac{10}{2}=5$%

⇒$A=P\left[1+\frac{\frac{R}{2}}{100}\right]^{2n}$

$=16000\left(1+\frac{5}{100}\right)^{\frac{3}{2}\times 2}$

=18522


∴CI=P-A

=18522-16000

=2522



Q5 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 5

Rs.15000 for 2 years when the rate of interest for the consecutive years is 8% and 9% p.a. respectively.

Sol : 

P=15000 , n=2 , R1=8% , R2=9

⇒A$=P\left(1+\frac{R_1}{100}\right)\left(1+\frac{R_2}{100}\right)$

$=15000\left(1+\frac{8}{100}\right)\left(1+\frac{9}{100}\right)$

=17658

∴CI=A-P

=17658-15000
=2658



Q6 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 6

Using C.I. formula, calculate the amount and compound interest on

(a) Rs. 40,000 for 2 years at 9% p.a. interest being paid annually.

(b) Rs. 5000 for 2 years at 10% p.a. interest being paid annually.

(c) Rs. 10,752 for 3 years at 12 1 by 2% p.a., interest being payable yearly.

Sol :

(a) P=40000 , n=2, R=9% [paid annually]

⇒A$=P\left(1+\frac{R}{100}\right)^n$

⇒A$=40000\left(1+\frac{9}{100}\right)^2$

=47524

∴CI=A-P

=47524-40000
=7524

(b) P=5000 , n=2, R=10% [paid annually]

⇒A$=P\left(1+\frac{R}{100}\right)^n$

⇒A$=5000\left(1+\frac{10}{100}\right)^2$

=6050

∴CI=A-P

=6050-5000
=1050


(c) P=10752 , n=3 , $R=12\frac{1}{2}=\frac{25}{2}$%

⇒A$=P\left(1+\frac{R}{100}\right)^n$

$=107520\left(1+\frac{1}{8}\right)^3$
=15309

∴CI=A-P

=15309-10752

=4557



Q7 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 7

How much will Rs. 256 amount to in one year at 12 1 by 2% per annum when the interest is compounded half-yearly?

Sol :

P=256 , n=1 , 

$R=\frac{R}{2}=\dfrac{12\frac{1}{2}}{2}$ $=\frac{25}{2\times 2}=\frac{25}{4}$

∵Half yearly

⇒$A=P\left(\dfrac{1+\frac{R}{2}}{100}\right)^{2n}$

$=256\left(1+\dfrac{\frac{25}{4}}{100}\right)^{2\times 1}$

$=256\left(1+\frac{25}{4\times 100}\right)^2$

=289



Q8 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 8

Find the amount and the compound interest on Rs. 24,000 at 10% p.a. for 1 1 by 2 years, compound interest being reckoned half yearly.

Sol :

P=24000 , $n=2n=2\times \left(1\frac{1}{2}\right)=2\times \frac{3}{2}$=3 years , $R=\frac{10}{2}=5$%

⇒$A=P\left(1+\dfrac{\frac{R}{2}}{100}\right)^{2n}$

$=24000\left(1+\frac{5}{100}\right)^3$

=27783


∴CI=A-P

=27783-2400
=3783



Q9 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 9

Anirudh took a loan of Rs. 8192 from Praveen to buy a washing machine at 12.5% p.a. compunded half yearly. The loan was rapid after 1 1 by 2 years. Calculate the amount that Anirudh had to pay to clear the loan.

Sol :

P=8192 , $n=1\frac{1}{2}=\frac{3}{2}$ , $R=12.5=\frac{125}{2\times 10}=\frac{25}{4}$%

⇒$A=P\left(1+\dfrac{\frac{R}{2}}{100}\right)^{2n}$

$=8192\left(1+\dfrac{\frac{25}{4}}{100}\right)^{2\times \frac{3}{2}}$

$=8192\left(1+\frac{1}{16}\right)^3$

=9826



Q10 | Ex-8E | Class 8 | S.Chand | New Learning Composite maths |Percentage and its application | myhelper

Question 10

Calculate the compound interest on Rs. 80,000 for 3 years if the rate for the 3 years are 2%, 5% and 10% respectively.

Sol :

P=80000 , n=3 , R1=4% , R2=5% , R3=10%

⇒$A=P\left(1+\frac{R_1}{100}\right)\left(1+\frac{R_2}{100}\right)\left(1+\frac{R_3}{100}\right)$

$=80000\left(1+\frac{2}{100}\right)\left(1+\frac{5}{100}\right)\left(1+\frac{10}{100}\right)$

$=80000\times \frac{102}{100}\times \frac{105}{100}\times \frac{110}{100}$

=94248


∴I=A-P

=94248-80000

=14248

Contact Form

Name

Email *

Message *