Showing posts with label Ratio and Proportion and Unitary Method. Show all posts
Showing posts with label Ratio and Proportion and Unitary Method. Show all posts

S.chand publication New Learning Composite mathematics solution of class 7 Chapter 7 Ratio and Proportion and Unitary Method Exercise 7C

 Exercise 7C


Q1 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 1

If 30 m of cloth cost Rs. 2400, what is the cost of 50 m cloth?

Sol :

Cost of 30m cloth is 2400

Cost of 50m cloth is $=\frac{2400 \times 50}{30}=4000$


Ans Cost of 50m cloth is 4000



Q2 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 2

If 8 ball pens cost Rs. 40, how much will 20 ball pens of the same kind will cost?

Sol :

Ball pens cost 40

20 ball pens cost $\frac{40\times 20}{8}$

=100


Ans : Cost of 20 ball pens is 100



Q3 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 3

Find the price of 744 articles at the rate of Rs. 60.25 a dozen.

Sol :

12 articles cost 60.25

744 articles cost $\frac{60.25\times 744}{12}$

=3735.5


Ans : Price of 744 articles is 3735.5



Q4 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 4

If the wages of 15 men for 8 days are Rs. 60,000, how much would they receive for 14 days?

Sol :

15 men's wage for 8 days are 60000

15 men's wage for 14 days are $\frac{60000 \times 14}{8}$

=105000


Ans : They receive 105000 in 14 days



Q5 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 5

If a car goes 45 m in 3 seconds, how far does it go in 5 seconds? How long does it take in going 120 m?

Sol :

In 3 sec the car goes 45m

In 5 sec the car goes $\frac{45 \times 5}{3}$

=75m

Ans : In 5 sec the car goes 75m

The car goes 45m in 3sec

The car goes 120m in $\frac{3\times 120}{45}$=8sec

Ans : It take 8sec for going 120m



Q6 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 6

If 48 men have ration for 16 days, how long will the food last, if a reinforcement of 16 men arrives?

Sol :

48 men have food for 16 days

48+16=64 men have food for $\frac{16\times 48}{64}$ days 

=12 days

Ans : The food will last for 12 days



Q7 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 7

How long will 50 men take to do the same job, that 40 men do in 25 days?

Sol :

40 men can do a job in 25 days

40 men can do a job in 25×40 days

50 men can do a job in $\frac{25\times 40}{50}$ days

=20 days


Ans : 50 men can do it in 20 days



Q8 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 8

If 10 kg of mangoes cost Rs. 550, how much will 27 kg cost? How many kilograms of mangoes can be bought for Rs. 1925?

Sol :

10 kg of mangoes cost 550

1 kg of mangoes cost $\frac{550}{10}$

27 kg of mangoes cost $\frac{550 \times 27}{10}$

=1485


550 is cost of 10 kg mango

1 is cost of $\frac{10}{550}$ kg mangoes

1925 is cost of $\frac{10 \times 1925}{550}$=35kg


Ans : Cost of 27 kg mangoes is 1485 

35 kg can be bought for 1925



Q9 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 9

A garrison of 1200 men has provisions for 60 days. How long will they last, if the garrison (a) is reduced to 600 men; (b) reinforced by 800 men?

Sol :

(a)

1250 men has provisions for 60 days

1 men has provisions for 60×1200 days

600 men has provisions for $\frac{60 \times 1200}{600}$=120 days


Ans : They last for 120 days


(b)

1200 men has provisions for 60 days

1 men has provisions for 60×1200 days

(1200+800)=2000 men has provisions for $\frac{60\times 1200}{2000}$=36 days

Ans : They last for 36 days



Q10 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 10

On a certain map, 2 cm represent 1 km. What area shows 20 sq cm on the map represent?

Sol :

20 sq cm is the area on the map

Let us consider length and breadth -2 and 10 respectively

2cm×10cm=20 sq cm

Converting in km 

2cm $=\frac{2}{2}$km

10$=\frac{10}{2}$ km

∴Area$=\frac{2}{2} \times \frac{10}{2}=5$ sq km

Ans : 5 sq km does the map represent 



Q11 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 11

The greatest safe load for a lift is 14 men, each weighing 80 kg. How many people, each weighing 70 kg, can it take safely?

Sol :

Weight of 80 kg each a safe lift 14 men

Weight of 1 kg each a safe lift 14×80 men

Weight of 80 kg each a safe lift $\frac{14 \times 80}{70}$=17 men

Ans : It can take 16 men safely



Q12 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 12

Five turns of the winder of my watch, keeps it going for 15 hours, What is the effect of 9 turns?

Sol :

5 turns of the winder , keep it going for 15 h

1 turns of the wimder , keep it going for $\frac{15}{5}$ h

9 turns of the winder , keep it going for $\frac{15\times 9}{5}$=27 h


Ans : In 9 turns its goes 27 h



Q13 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 13

24 men can repair a road in 15 days. How long will it take 20 men to do so, if all, work at the same rate?

Sol :

24 men can repair a road in 15 days

1 men can repair a road in 15×24 days

20 men can repair a road in $\frac{15 \times 24}{20}$=18 days

Ans : 20 men can do it in 18 days



Q14 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 14

I have enough money to take a 24 days holiday, If i spend Rs. 125 a day. How long a holiday can I take, if I spend Rs. 150 a day?

Sol :

If I spend 125 a day then I can take 24 holidays

If I spend 1 a day then I can take 24×125 holidays

If I spend 150 a day then I can take $\frac{24 \times 125}{150}$=20 holidays



Q15 | Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7| Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 15

A man walks 110 m in a minute. How long will he take to walk 26.4 km?

Sol :

26.4 km=26400 m

A man walks 100m in a 1m

A man walks 1m in a $\frac{1}{110}$m

A man walks 26400m in a $\frac{26400}{110}$=240 m or 4 h

Ans : He takes 4 h to walk 26.4 km

S.chand publication New Learning Composite mathematics solution of class 7 Chapter 7 Ratio and Proportion and Unitary Method Exercise 7B

 Exercise 7B


Q1 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 1

Find out whether the following groups of numbers are in proportion or not.

(a) 18, 20, 9, 10

Sol :

Product of extremes=18×10=180

Product of means=20×9=180

So, product of extremes=product of means

∴They are proportional


(b) 21, 6, 35, 10

Sol :

Product of extremes=21×10=210

Product of means=6×35=210

So, product of extremes=product of means

∴They are proportional


(c) 12, 18, 28, 12

Sol :

Product of extremes=12×12=144

Product of means=18×28=504

So, product of extremes≠product of means

∴They are not proportional


(d) 5.2, 3.9, 3, 4

Sol :

Product of extremes=5.2×4=20.8

Product of means=3.9×3=11.7

So, product of extremes≠product of means

∴They are not proportional


(e) 16, $3 \frac{1}{3}$, 18, $3\frac{3}{4}$

Sol :

Product of extremes$=16\times 3\frac{3}{4}=16\times \frac{15}{4}$

=60

Product of means$=3\frac{1}{3} \times 18=\frac{10}{3} \times 18$

=60

So, product of extremes=product of means

∴They are proportional



Q2 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 2

Find x in the following proportions.

(a) x, 6, 55, 11

Sol :

$\frac{x}{6}=\frac{55}{11}$

11x=6×55

$x=\frac{6\times 55}{11}=30$


(b) 16, 18, x, 108

Sol :

$\frac{16}{18}=\frac{x}{108}$

$x=\frac{16 \times 108}{18}=96$


(c) 4, x, x, 16

Sol :

$x=\sqrt{4\times 16}$

x=8


(d) 7.5, 15, 5, x

Sol :

$\frac{7.5}{15} =\frac{5}{x}$

$x=\frac{15\times 5 \times 10}{75}$

∴x=10



Q3 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 3

Find the fourth proportional to

(a) 32, 64, 6

Sol :

$\frac{32}{64}=\frac{6}{x}$

$x=\frac{6\times 64}{32}=12$

∴Fourth proportional is 12


(b) 8, 9, 24

Sol :

$\frac{8}{9}=\frac{24}{x}$

$x=\frac{9\times 24}{8}$

∴x=27

∴Fourth proportional is 27


(c) $\frac{1}{5}, \frac{1}{9}, \frac{1}{10}$

Sol :

$\frac{9}{5}=\frac{x}{10}$

$x=\frac{9\times 10}{5}=18$

∴Fourth proportional is $\frac{1}{18}$



Q4 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 4

Find the mean proportional between

(a) 16 and 25

Sol :

$\frac{16}{x}=\frac{x}{25}$

$x^2=16\times 25$

$x=\sqrt{16 \times 25}$

∴x=4×5=20

∴Mean proportional is 20


(b) 9 and $\frac{1}{36}$

Sol :

$\frac{9}{x}=x\times \frac{36}{1}$

$x^2=\frac{9}{36}$

$x=\sqrt{\frac{1}{4}}$

∴$x=\frac{1}{2}$

∴Mean proportional is $\frac{1}{2}$


(c) 0.01 and 0.81

Sol :

$\frac{0.01}{x}=\frac{x}{0.81}$

$x^2=0.01\times 0.81$

$x=\sqrt{0.01 \times 0.81}$

∴x=0.09

∴Mean proportional is 0.09



Q5 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 5

Find the third proportional to

(a) 25, 40

Sol :

25×x=40×40

$x=\frac{40\times 40}{25}=64$

∴x=64

∴Third proportional is 64


(b) 18, 30

Sol :

18×x=30×30

$x=\frac{30\times 30}{18}$

∴x=50

∴Third proportional is 50


(c) 3.9, 11.7

Sol :

3.9×x=11.7×11.7

$x=\frac{11.7\times 11.7}{3.9}$

∴x=35.1

∴Third proportional is 35.1



Q6 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 6

Show that 5, 25, 125 are in continued proportions.

Sol :

Since 5×5=25

and 25×5=125

∴It can be said that they are in proportion



Q7 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 7

If the cost of 8 m of cloth is Rs. 600, find the cost of 15 m of cloth.

Sol :

The cost of 8m of cloth is 600

The cost of 15m of cloth is $=\frac{600\times 15}{8}$

=1125



Q8 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 8

When a man spends $\frac{5}{9}$ of his monthly income, he saves Rs. 3600 a month, find his income.

Sol :

Let , his monthly income be x

ATQ,

$x-\frac{5x}{9}=3600$

4x=3600×9

$x=\frac{3600 \times 9}{4}$

∴x=8100

His monthly income is 8100



Q9 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 9

After selling 85 copies of a book for every 100 copies printed, a publisher finds that 450 copies are left unsold. How many copies were printed?

Sol :

(100-85)=15 copies left

15 copies left for every 100 copies printed

450 copies left for every $\frac{100 \times 450}{15}= 3000$ or copies printed


Ans 3000 copies were printed



Q10 |  Ex-7B | SChand | New Learning Composite Maths | Class 7 |  Ratio and Proportion and Unitary Method | myhelper

Question 10

A truck requires 108 L of diesel for covering a distance of 594 km. How much diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km?

Sol :

For covering 594 km distance diesel required 108L

For covering 1650 km distance diesel required $\frac{108\times 165}{594}$

=300 L


Ans 300L diesel will be required

S.chand publication New Learning Composite mathematics solution of class 7 Chapter 7 Ratio and Proportion and Unitary Method Exercise 7A

 Exercise 7A


Q1 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 1

Express each of the following ratios in its simplest form.

(a) A length of 6 cm to a length of 8 cm.

Sol :

$\frac{6}{8}=\frac{3}{4}$

Ans : 3 : 4


(b) An area of 20 cm square to an area of 45 cm square.

Sol :

$\frac{20}{45}=\frac{4}{9}$ 

Ans 4 : 9


(c) A volume of 26 litres to a volume of 65 litres.

Sol :

$\frac{26}{65}$

Ans 26 : 65


(d) A population of 50 thousand to a population of 1.5 lakh.

Sol :

$\frac{0.5}{1.5}=\frac{1}{3}$

Ans 1 : 3


(e) $\frac{1}{4} : 2$

Sol :

$=\dfrac{\frac{1}{4}}{2}$

$=\frac{1}{8}$

Ans  1 : 8


(f) $\frac{1}{2}: \frac{1}{8}$

Sol :

$=\frac{1}{2} \times \frac{8}{1}$

$=\frac{8}{2}$

=4 

Ans 4 : 1


(g) 0.75 : 1

Sol :

$=\frac{0.75}{100}$

Ans 3 : 4


(h) 14 cm to 1 m

Sol :

$=\frac{14}{100}=\frac{7}{50}$

Ans 7 : 50


(i) 25 cm to 50 mm

Sol :

$=\frac{250}{50}=\frac{5}{1}$

Ans 5 : 1


(j) 15 m to 1 km

Sol :

$=\frac{15}{1000}=\frac{3}{200}$

Ans 3 : 200



Q2 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 2

 Ravi earns Rs. 84,000 a year and spends Rs. 63,000 a year. Find the simplest form the ratio of

(a) Ravi’s income to his savings

Sol :

Ravi's savings

$=(84000-63000)$

=21000


ATQ,

84000 : 21000

$\frac{84}{21}=\frac{28}{7}$

or 28 : 7


(b) Money that Ravi saves to the money he spends.

Sol :

21000 : 63000

$\frac{21}{63}=\frac{7}{21}=\frac{1}{3}$

or 

1 : 3



Q3 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 3

There are 12,000 students in a university, out of which 5,600 are girls. Find the simplest form, the ratio of

(a) number of girls to the number of students

Sol :

5600 : 12000

$\frac{56}{120}=\frac{28}{60}=\frac{7}{15}$


(b) number of boys to the number of girls

Sol :

Number of boys=12000-5600

=6400

ATQ,

6400 : 5600

$\frac{64}{56}=\frac{8}{7}$


(c) number of boys to the number of students

Sol :

6400 : 12000

$\frac{64}{120}=\frac{16}{30}=\frac{8}{15}$



Q4 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 4

Which is a greater ratio of the following pairs?

(a) 3:2 or 4:3

Sol :

$\frac{3}{2}=\frac{3\times 3}{2\times 3}=\frac{9}{6}$

$\frac{4}{3}=\frac{4\times 2}{3\times 2}=\frac{8}{6}$

Ans 3 : 2


(b) 7:10 or 8:11

Sol :

$\frac{7}{10}=\frac{7\times 11}{10\times 11}=\frac{77}{110}$

$\frac{8}{11}=\frac{8\times 10}{11\times 10}=\frac{80}{110}$

Ans 8 : 11


(c) 32 : 22 or 3 : 2

Sol :
$\frac{3^2}{2^2}=\frac{9}{4}$
$\frac{3}{2}=\frac{3\times 2}{2\times 2}=\frac{6}{4}$
Ans 32 : 22

(d) 3 : 5 or 0.66 : 1

Sol :

$\frac{3}{5}=\frac{3\times 10}{5\times 10}=\frac{30}{50}$

$\frac{0.66}{100}=\frac{33}{50}$

Ans 0.66 : 1


(e) $\frac{1}{5} : \frac{1}{7}$ or $\frac{1}{4} : \frac{1}{9}$

Sol :

$\frac{1}{5} : \frac{1}{7}=\dfrac{\frac{1}{5}}{\frac{7}{1}}$

$=\frac{7\times 4}{5\times 4}=\frac{28}{20}$


$\frac{1}{4} : \frac{1}{9}=\dfrac{\frac{1}{4}}{\frac{1}{9}}$

$=\frac{9\times 5}{4\times 5}=\frac{45}{20}$

Ans $\frac{1}{4} : \frac{1}{9}$



Q5 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 5

Write the ratios – 4:9, 5:8 and 3:7 in order, from the least to the greatest.

Sol :

4 : 9 

$=\frac{4}{9}$

$=\frac{4\times 56}{9\times 56}$

$=\frac{224}{504}$


5 : 8

$=\frac{5}{8}$

$=\frac{5\times 63}{8\times 63}$

$=\frac{315}{504}$


3 : 7 

$=\frac{3}{7}$

$=\frac{3\times 72}{7\times 72}$

$=\frac{216}{504}$


Ans 3:7 , 4:9, 5:8



Q6 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 6

If a:b = 4:7 and b:c = 5:3, then find a:b:c

Sol :

a:b=4:7

=(4×5):(7×5)

=20:35


b:c=5:3

=(5×7):(3×7)

=35 : 21

∴a : b : c= 20 : 35 : 21



Q7 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 7

If a:b = 5:6 and b:c = 9:4, then find a:c

Sol :

a : b=5 : 6

=(5×3):(6×3)

=15 : 18


b : c=9 : 4

=(9×2):(4×2)

∴a:c=15:8

=15 : 8



Q8 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 8

The sides of a triangle are in the ratios, 1:1.5:2 and its perimeter is 18 cm. Find the length of each side.

Sol :

Let, the sides of triangle =x, 15x, 2x

ATQ,

x+1.5x+2x=18

4.5x=18

$x=\frac{180}{4.5}$

∴x=4

∴The sides of triangle=4,(1.5×4),(2×4.5)

=4 cm,6 cm ,8 cm



Q9 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 9

In an examination, 100 marks are distributed among 3 questions so that they are very proportional to 8,5,7. Find the marks of each question.

Sol :

100 marks distributed in 8 : 5 : 7

ATQ,

8x+5x+7x=100

20x=100

$x=\frac{100}{20}$

∴x=5


Marks for 1st question=(8×5)=40

Marks for 2nd question=(5×5)=25

Marks for 3rd question=(5×7)=35



Q10 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 10

The length of three ribbons are in the ratio 7:5:9. If the sum of the lengths of the three ribbons is 42 cm, find the length of the smallest ribbon.

Sol :
Let, the length of three ribbons=7x, 5x, 9x
∴7x+5x+9x=42
or 21x=42
$x=\frac{42}{21}$
x=2

Length of smallest ribbon=(5×2)cm
=10cm



Q11 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 11

Shyam lost his weight in the ratio 9:5. His original weight was 90 kg. What is his new weight?

Sol :

Shyam lost his weight in the ratio 9 : 5

∴9x=90

x=10


∴Shyam's new weight=(5×10)=50kg



Q12 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 12

A, B and C contributed Rs. 25,000, Rs, 50,000, Rs. 75,000 respectively in a business and their share of his profits are proportional to the capital they contributed. If the profits are Rs. 48,000, what is the share of each of them?

Sol :

A,B,C's capital in a ratio=25000 : 50000 : 75000

=25 : 50 : 75

=5 : 10 : 15

=1 : 2 : 3


Total profit 48000

A's share $=48000 \times \frac{1}{6}$

=8000

B's share $=48000 \times \frac{2}{6}$

=16000

C's share $=48000 \times \frac{3}{6}$

=24000



Q13 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 13

A legacy of Rs. 1,08,000 is to be divided among 3 sons in the ratio $\frac{3}{2} : \frac{9}{4} : 3$. How much does each of them receive?

Sol :

Ratio of the share of 3 son $=1\frac{1}{2} : 2\frac{1}{4} : 3$

$=\frac{3}{2} : \frac{9}{4} : 3$

=6 : 9 : 12

=2 : 3 : 4

Share of 1st son$=108000 \times \frac{2}{9}$

=24000

Share of 2nd son$=108000 \times \frac{3}{9}$

=36000

Share of 3rd son$=108000 \times \frac{4}{9}$

=48000



Q14 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 14

A map drawn to a scale of 1 cm to 10 km, measures 24 cm by 18 cm. If the areas of land and water represented are in the ratio of 7:2, find in square km, the land area represented.

Sol :

Given : 1 cm to 10 km

∴24 cm=24×10=240 km

∴18 cm=18×10=180 km


Area of map=(240×180)sq km

=43200 sq km


Sum of terms in ratio=7+2=9

Area of land$=43200 \times \frac{7}{9}$

=33600 sq km



Q15 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 15

Solve:

(a) Increase 180 in the ratio 6:9.

Sol :

6x=180

x=30

Ans (9×30)=270

(b) Decrease Rs. 900 in the ratio 5:3

Sol :

5x=900

$x=\frac{900}{5}$

x=180


=(3×180)

=540

(c) Find the multiplying factor which decreases 120 kg to 84 kg.

Sol :

120 : 84

40 : 28

10 : 7


(d) Two distances are in the ratio 15:8, the larger is 60 km, what is the smaller?

Sol :

15x=60

∴$x=\frac{60}{15}=4$

∴Smaller distance=(8×4)=32km


(e) A boy worked 8 hours a day. In what ratio , did his earnings change when, the pay was raised from Rs. 50 per hours Rs. 500 a day.

Sol :

Number of hours the boy worked in a day=8

His wage=50 per hour

So, per day wage becomes =(50×8)

=400


Now his wage per day=500

∴Ratio 400 : 500

=4 : 5



Q16 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 16

A photo measuring 7.5 cm by 5 cm is enlarged, so that the larger side becomes 18 cm. What does the shorter side become? In what ratio is the area increased?

Sol :

Area of photo=(7.5×5)=37.5sq cm

∴7.5x=18

x=2.4


∴5x=5×5.4=12

∴New area=(18×12)sq cm

=216 sq cm


∴Ratio=216 : 37.5

=5.76 : 1

The shorter side becomes 12 cm

The ratio is 5.76 : 1



Q17 | Ex-7A |Class 7 |S.Chand | New Learning Composite maths |Ratio and Proportion and Unitary Method |Ch-7 |myhelper

Question 17

At the beginning of a war, the numbers of war planes possessed by two powers of 1.6 :1. the weaker power having 400. In a general engagement, each power loses the same number of planes but, the ratio is changed to 2:1. How many planes does each lose?

Sol :

Let, 1st power have planes=1.6x

2nd power have planes=x

ATQ,

Less power have planes=400

∴x=400

1.6x=(1.6×400)

1.6x=640


New ratio= 2 : 1

∴640-y : 400-y= 2 : 1

$\frac{640-y}{400-y}=\frac{2}{1}$

640y=800-2y

2y-y=800-640

y=160

∴160 planes less by both to get new ratio 2 : 1

Contact Form

Name

Email *

Message *