ML AGGARWAL CLASS 10 Chapter 1 GST MCQs

  MCQs

Page-17

A retailer purchases a fan for Rs 1500 from a wholesaler and sells t to a consumer at 10%profit if the sales are intra-state and the rate of GST is 12%, then choose the correct answer from the given four options for questions 1 to 6:


Q1 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 1

The selling price of the fan by the retailer (excluding tax) is?

(a) Rs.1500

(b) Rs.1650

(c) Rs. 1848

(d) Rs. 1800

Sol :

Cost price of fan for retailer = ₹ 1500

Given profit% = 10%
∴ Selling price of fan by the retailer
= C.P. + 10% of C.P.
$=\left(1500+\frac{10}{100}\times 1500\right)=1650$



Q2 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 2

The selling price of the fan including tax (under GST) by retailer is?

(a) Rs.1650

(b) Rs.1800

(c) Rs.1848

(d) Rs.1830

Sol :

Given, GST (rate) = 12%

∴GST=12% of S.P

$=\left(\frac{12}{100}\times 1650\right)=198$

Thus, the required selling price of fan including tax by the retailer (under GST)
= S.P. + GST = ₹ (1650 + 198) = ₹ 1848



Q3 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 3

The tax (under GST) paid by the wholesaler to the Central Government is ?

(a)Rs 90

(b)Rs 9

(c)Rs 99

(d) Rs 180

Sol :

The tax (under GST) paid by wholesaler to Central Government

=6% of 1500

$=\left(\frac{6}{100}\times 1500\right)$

=90

[SGST – CGST = ½ × rate of GST – 6%]



Q4 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 4

The tax (under GST) paid by the retailer to the State Government ?

(a) Rs 99

(b) Rs 9

(c)Rs 18

(d)Rs 198

Sol :
Amount of input SGST of the retailer = 6% of ₹ 1500

$=\left(\frac{6}{100}\times 1500\right)$

=90
Since, the retailer sells the article to the consumer at 10% profit,

S.P of article $=\left(1500+\frac{10}{100}\times 1500\right)$
=1650

Amount of output SGST of the retailer=6% of 1650

$=\left(\frac{6}{100}\times 1650\right)$
=99

Amount of tax (under GST) paid by retailer to State Government = Output SGST – Input SGST

= (99 – 9) = ₹9

Page-18


Q5 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 5

The tax (under GST) received by the Central Government is ?

(a)Rs 18

(b) Rs 198

(c) Rs 90

(d)Rs 99

Sol :

Amount of CGST paid by the retailer = Output CGST – Input CGST

= ₹ (99-90) = ₹9

Thus, amount of tax (under GST) received by Central Government

= CGST paid by distributor + CGST paid by retailer

= (6% of ₹1500) + 9

= 90 + 9 = ₹99



Q6 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 6

The cost of the fan to the consumer inclusive of tax is ?

(a)Rs 1650

(b) Rs 1800

(c)Rs 1830

(4) Rs 1848

Sol :

Here, selling price of fan = ₹1650

GST on fan = 12% of ₹1650

$=\left(\frac{12}{100}\times 1650\right)$

=198

Thus, cost of a fan to the consumer inclusive of tax
= ₹ (1650+198) = ₹1848


A shopkeeper bought a TV from a distributor at a discount of 25% of the listed price of  Rs 32000. The shopkeeper sells the TV to a consumer at the listed price. if the sales are intra-state and the rate of GST la 18%, then choose the correct er from the given four options for questions 7 to 11:



Q7 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 7

The selling price of the TV including tax (under GST?) by the distributor is?

(a) Rs 32000

(b) Rs 24000

(c) Rs 28320

(4) Rs 26160

Sol :

It is case of intra state

Discount = 32000 x 25/100

= 8000

SP= 32000-8000

=24000

SP with GST by distributor

24000 + 24000 x 18/100

=28320

Hence option (c) is correct



Q1 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 8

The tax (under GST) paid by the distributor to the State Government is

(a) Rs 4320

(b) Rs 2160

(c) Rs 2880

(d) Rs 720

Sol :

Tax (under GST) paid by distributor to the State Government

= SGST = 9% of ₹24000

$=\left(\frac{9}{100}\times 24000\right)$

=2160



Q9 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 9

The tax (under GST) paid by the shopkeeper to the Central Government is?

(a)Rs 720

(b)Rs 1440

(c) Rs 2880

(4)Rs 2160

Sol :

Amount of input CGST by the shopkeeper,

CGST = ₹2160, SGST = ₹2160

Amount of GST collected by the shopkeeper or paid by the consumer

= 18% of ₹32000

$=\left(\frac{18}{100}\times 32000\right)$=5760


SGST = 5760/2 = ₹2880 = CGST

Amount of CGST paid by shopkeeper to Central Government = Output CGST – Input CGST

= 2880-2160 = ₹720



Q10 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 10

The tax (under GST) received by the State Government is?

(a)Rs 5760

(b) Rs 4320

(c) Rs 1440

(d) Rs 2880

Sol :

Amount of SGST paid by Shopkeeper to state government = ₹ 720

∴ Total tax (under GST) received by State Government = ₹2160 +₹720 = ₹2880



Q11 | Ex-1 | MCQs | Class 10 | GST | Chapter 1 | ML Aggarwal | myhelper

OPEN IN YOUTUBE

Question 11

The price including tax (under GST) of the TV paid by the consumer is

(a)Rs 28320

(b) Rs 37760

(c) Rs 34880

(4) Rs 32000

Sol :

Consumer buy on list price 32000

It is a case of intra-state transaction of goods and services.

SGST = CGST = ½ GST

Given:

The price inclusive of tax (under GST) which the consumer pays for the TV.

CP of an article for shopkeeper = ₹32000

SP  of article = ₹32000 + 18% of ₹32000

= ₹32000 + (18/100) × 32000

= ₹32000 + 5760

= 37760

Hence option (b) is correct

No comments:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *