Test Paper 5
Page-96Question 1:
Write the reciprocal of:
(i) 
(ii) 
(iii) 25
(iv) (−5)6
Answer 1:
We know that the reciprocal of  is .
(i) Reciprocal of = 
(ii) Reciprocal of 
(iii) Reciprocal of 25 = Reciprocal of 
(iv) Reciprocal of (−5)6 = Reciprocal of 
Question 2:
By what number should we multiply (−6)−1 to obtain a product equal to 9−1?
Answer 2:
Let the required number be x.
(−6)-1 × x = (9)-1
⇒  
∴ x = 
Hence, the required number is .
Question 3:
By what number should (−20)−1 be divided to obtain (−10)−1?
Answer 3:
Let the required number be x.
(−20)-1 ÷ x = (−10)-1
⇒  
⇒ 
∴ x = 
Hence, the required number is 2-1.
Question 4:
(i) Express 2000000 in standard form.
(ii) Express 6.4 × 105 in usual form.
Answer 4:
(i) 2000000 = 2.000000 × 106         [since the decimal point is moved 6 places to the left]
                    = 2 × 106     
(ii) 6.4 × 105 = 6.4 × 100000
                      = 640000
Question 5:
Simplify:
Answer 5:
We have:
    
⇒ 
⇒ 
⇒ 
⇒ 
Question 6:
If 2n-7 × 5n-4 = 1250, find the value of n.
Answer 6:
We have:
    
⇒                       [since 1250 = 2 × 54]
⇒ 
⇒             [using cross multiplication]
⇒                 [since am × an = am+n ]
⇒ 
⇒                       [since an × bn = (a × b)n ]
⇒ 
⇒ n = 8
Question 7:
Mark (✓) against the correct answer
(a) 0
(b) 
(c) 1
(d) none of these
Answer 7:
(c)  1
We know:
(a)0 = 1
∴ 
Question 8:
Mark (✓) against the correct answer
(a) 
(b) 
(c) 
(d) 
Answer 8:
(d) 
                           
           = 
           = 
           = 
             
                                      
Question 9:
Mark (✓) against the correct answer
(a) 
(b) 
(c) 
(d) 
Answer 9:
(b) 
                                       
           = 
Question 10:
Mark (✓) against the correct answer
(a) 19
(b) 
(c) −19
(d) 
Answer 10:
(a) 19
                                    
                        = 
                        = (27 − 8) = 19
Question 11:
Mark (✓) against the correct answer
(a) 
(b) 
(c) 
(d) none of these
Answer 11:
(a) 
 =             
                              = 
                              = 
Question 12:
Which of the following numbers is in standard form?
(a) 32.63 × 104
(b) 326.3 × 103
(c) 3.263 × 105
(d) none of these
Answer 12:
(c) 3.263 x 105
A given number is said to be in standard form if it can be expressed as k x 10n, where k is a real number such that 1 ≤ k < 10 and n is a positive integer.
For example: 3.263 x 105
Question 13:
Fill in the blanks.
(i) If 9 × 3n = 36, then n = ...... .
(ii) (8)0 = ?
(iii) 
(iv) (−2)−5 = ......
Answer 13:
(i) If 9 × 3n = 36, then n = 4.
Explanation: 
If 9 × 3n = 36
⇒ 32 × 3n = 36
⇒ 3(2 + n) = 36
Equating the powers:
⇒ ( 2 + n) = 6
⇒ n = (6 - 2) = 4
(ii) (8)0 = 1
Explanation: 
By definition, we have a0 = 1 for every integer a.
∴ (8)0 = 1
(iii)  = 
Explanation: 
We know:
  
(iv) (−2)−5 = 
Explanation: 
(−2)−5 =          
= 
Question 14:
Write 'T' for true and 'F' for false for each of the following.
(i) 645 in standard form is 6.45 × 102.
(ii) 27000 in standard form is 27 × 103.
(iii) (30 + 40 + 50) = 12.
(iv) Reciprocal of 56 is 65.
(v) If 5−1 × x = 8−1, then x = .
Answer 14:
(i) True
645 = 6.45 x 102                  [since the decimal point is moved 2 places to the left]
(ii) False
 27000 = 2.7 x 104               [since the decimal point is moved 4 places to the left]
(iii) False
(30 + 40 + 50) = 1               [since a0 = 1 for every integer a]
(iv) False 
Reciprocal of 56 = Reciprocal of 
(v) False
5−1 × x = 8−1 
⇒ 
⇒ x = 
    
 
No comments:
Post a Comment